Mam problem oraz pare pytań z nim zwązanych. Otóż niedawno sprawilem sobie nagrywarke NEC 4550A .ogolnie wszystkie plytki nagrywa, czyta bardzo ladnie . Ale dziwną rzecz zauważyłe kiedy zacząłem nagrywać płytki DVD R 8x!!!!! Wszystki plytki co mam np: DVD RW 4x nagrywa w ok 15 min,DVD R 4x także nagrywa w 15 min. Ale ku mojemu zdziwieniu nagrywalem DVD R 8x (oczywiście wszystkie te plyty to pojemność 4,7GB) one też nagrywają sie w 15 min a powinny o w ok. 7 min!!!!!nie wspomnę juz o 16x których jeszcze nie miałem w ręce ale też pewnie by sie nagrywały ok 15 min nie sadzę , że to bedzie wina kompa ponieważ mój sprzęt to KT4V, Athlon XP 1700@2600, 512 MB RAM pc 333 kingston, HDD Samsung Spinpoint 200GB ATA 133.nagrywam na Nero 6.0.0.0 (nowszego Nero nie sprawdzalem , bo nie mam ale raczej program wykluczam , bo w Alcoholu jest tak samo). Niepokojącą rzecza tez jest skaczący buffer który potrafinieraz zejść do zera ale szybko wraca na 100%. szukalem juz biosu do nagrywarki ale jakoś NEC nie wypuścił nic pod ten model (szukalem na CDRinfo) .Prosze o porade co moge z tym zrobić zeby działało tak jak należy, czy to bedzie uszkodzona nagrywarka???? bo nawet nie slychać przy nagrywaniu na samym początku zeby weszla na wysokie obroty(przy nagrywaniu na 8-smej predkości ) i nagle zwolnila. Aha przy kopiowaniu płyty DVD z pełną zawarościa pod koniec płytki potrafi osiągać predkość odczytu rzędu 18 MB/s. Nie wiem co robić