• Ogłoszenie:

Zakup pamięci ram

Chcesz ulepszyć bądź złożyć nowy komputer, pytaj tylko tutaj

Zakup pamięci ram

Postprzez Mati92 19 Mar 2019, 14:56

reklama
Witam. Zamierzam dokupić sobie 2x8GB lub 1x16GB RAM. Budżet 600zł

Oto mój obecny zestaw:

Płyta Główna: ASRock X99 Extreme6
Procesor: Inter Core i7 5820K 3.30 GHz
Grafika: Nvidia GeForce GTX 1050 DDR5 2GB


Co polecicie ?
Awatar użytkownika
Mati92
~user
 
Posty: 365
Dołączenie: 17 Kwi 2006, 16:29



Zakup pamięci ram

Postprzez ToServeAndProtect 19 Mar 2019, 15:53

najlepiej w DUAL CHANNEL czyli 2x8GB lub 2x16GB (jak budżet pozwoli) :D

Propozycje:
G Skill Fortis
Corsair Vengeance LPX
HyperX Fury

albo kupić oddzielnie 1x8GB jeśli wyjdzie taniej. trzeba popatrzeć na ceny :)
| MSI X470 GAMING PLUS | AMD Ryzen 7 2700 | Kingston HyperX DDR4 Fury Black 16GB | PNY GeForce GTX 1080 XLR8 8GB GDDR5X | AOC Q3279VWFD8 31.5" + IIYAMA ProLite E2407HDS 24" |
| SSD Samsung 860 Evo 512GB + SSD Samsung 830 128GB + SSHD Seagate 2TB + WD Caviar Blue 650GB + WD Caviar Green 1TB | Powered by Supremo FM2 Gold 750W |

Image

Image
Awatar użytkownika
ToServeAndProtect
»ekspert
 
Posty: 14432
Dołączenie: 12 Maj 2006, 16:36
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 459



Zakup pamięci ram

Postprzez Gajwer 19 Mar 2019, 19:04

Masz jakieś pytanie pisz GG 1484081
Awatar użytkownika
Gajwer
~user
 
Posty: 222
Dołączenie: 10 Mar 2015, 16:59
Miejscowość: Opole
Pochwały: 25



Zakup pamięci ram

Postprzez Bambosz 19 Mar 2019, 20:44

Ale czemu tak nisko taktowane? Ta plyta obsluzy ramy 3000MHz, ktore sa teraz niewiele drozsze.
Corsair Vengeance 2x8GB 3000MHz CL16 - 437,39 zł
Asus Crosshair IV Formula|AMD Phenom II X4 955 3,2GHZ@4,03GHz|Asus Radeon HD7870 DCUII V2 2GB GDDR5|Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Red|Corsair AX-750|Thermalright True Black|Eizo Foris FS2333
Bambosz
»ekspert
»ekspert
 
Posty: 2644
Dołączenie: 12 Mar 2006, 20:00
Miejscowość: Strzałkowo
Pochwały: 283



Zakup pamięci ram

Postprzez ToServeAndProtect 19 Mar 2019, 21:55

Bambosz, płyta tak ale już procesor nie obsłuży, max 2133
| MSI X470 GAMING PLUS | AMD Ryzen 7 2700 | Kingston HyperX DDR4 Fury Black 16GB | PNY GeForce GTX 1080 XLR8 8GB GDDR5X | AOC Q3279VWFD8 31.5" + IIYAMA ProLite E2407HDS 24" |
| SSD Samsung 860 Evo 512GB + SSD Samsung 830 128GB + SSHD Seagate 2TB + WD Caviar Blue 650GB + WD Caviar Green 1TB | Powered by Supremo FM2 Gold 750W |

Image

Image
Awatar użytkownika
ToServeAndProtect
»ekspert
 
Posty: 14432
Dołączenie: 12 Maj 2006, 16:36
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 459



Zakup pamięci ram

Postprzez Bambosz 19 Mar 2019, 22:08

Obsluzy bez zadnego problemu - wystarczy, ze odpali profil XMP w BIOSie.
Asus Crosshair IV Formula|AMD Phenom II X4 955 3,2GHZ@4,03GHz|Asus Radeon HD7870 DCUII V2 2GB GDDR5|Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Red|Corsair AX-750|Thermalright True Black|Eizo Foris FS2333
Bambosz
»ekspert
»ekspert
 
Posty: 2644
Dołączenie: 12 Mar 2006, 20:00
Miejscowość: Strzałkowo
Pochwały: 283



Zakup pamięci ram

Postprzez ToServeAndProtect 19 Mar 2019, 22:54

wiesz, nieważne jaki profil. jeśli procesor nie potrafi obsłużyć więcej niż 2133 to nie da rady

https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/82932/intel-core-i7-5820k-processor-15m-cache-up-to-3-60-ghz.html
| MSI X470 GAMING PLUS | AMD Ryzen 7 2700 | Kingston HyperX DDR4 Fury Black 16GB | PNY GeForce GTX 1080 XLR8 8GB GDDR5X | AOC Q3279VWFD8 31.5" + IIYAMA ProLite E2407HDS 24" |
| SSD Samsung 860 Evo 512GB + SSD Samsung 830 128GB + SSHD Seagate 2TB + WD Caviar Blue 650GB + WD Caviar Green 1TB | Powered by Supremo FM2 Gold 750W |

Image

Image
Awatar użytkownika
ToServeAndProtect
»ekspert
 
Posty: 14432
Dołączenie: 12 Maj 2006, 16:36
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 459



Zakup pamięci ram

Postprzez Mati92 20 Mar 2019, 12:33

OK Panowie tak więc czas się zdecydować. Większość propozycji mieści się w budżecie. Teraz jaką firmę najlepiej wybrać ?
Awatar użytkownika
Mati92
~user
 
Posty: 365
Dołączenie: 17 Kwi 2006, 16:29



Zakup pamięci ram

Postprzez K@MIL 20 Mar 2019, 14:40

Mati92 napisał(a):OK Panowie tak więc czas się zdecydować. Większość propozycji mieści się w budżecie. Teraz jaką firmę najlepiej wybrać ?

Pamięci najczęściej maja dożywotnia gwarancje i z doświadczenia - są malo awaryjne.
3000mhz
2400mhz - tańsze o kilka złotych a jednak zawsze te 3000mhz się przyda przy rozbudowie
Ja bym brał g.skilla tylko sprawdź czy są kompatybilne z płyta główna.
K@MIL
~user
 
Posty: 294
Dołączenie: 30 Lip 2012, 02:50
Pochwały: 2



Zakup pamięci ram

Postprzez ToServeAndProtect 20 Mar 2019, 15:06

wszystkie propozycje są polecane, są to porządne marki. na którąkolwiek się zdecydujesz to będziesz zadowolony
| MSI X470 GAMING PLUS | AMD Ryzen 7 2700 | Kingston HyperX DDR4 Fury Black 16GB | PNY GeForce GTX 1080 XLR8 8GB GDDR5X | AOC Q3279VWFD8 31.5" + IIYAMA ProLite E2407HDS 24" |
| SSD Samsung 860 Evo 512GB + SSD Samsung 830 128GB + SSHD Seagate 2TB + WD Caviar Blue 650GB + WD Caviar Green 1TB | Powered by Supremo FM2 Gold 750W |

Image

Image
Awatar użytkownika
ToServeAndProtect
»ekspert
 
Posty: 14432
Dołączenie: 12 Maj 2006, 16:36
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 459



Zakup pamięci ram

Postprzez Bambosz 20 Mar 2019, 16:51

ToServeAndProtect napisał(a):wiesz, nieważne jaki profil. jeśli procesor nie potrafi obsłużyć więcej niż 2133 to nie da rady

Oczywiscie, ze da, to nie jest procesor bez K i chipset H, zeby cokolwiek mialo nie dzialac.
Mati92 - bierz 3000MHz Corsair, albo G.Skill podane tutaj - te pierwsze maja ta przewage, ze maja radiator, a nie naklejki.
Asus Crosshair IV Formula|AMD Phenom II X4 955 3,2GHZ@4,03GHz|Asus Radeon HD7870 DCUII V2 2GB GDDR5|Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Red|Corsair AX-750|Thermalright True Black|Eizo Foris FS2333
Bambosz
»ekspert
»ekspert
 
Posty: 2644
Dołączenie: 12 Mar 2006, 20:00
Miejscowość: Strzałkowo
Pochwały: 283



Zakup pamięci ram

Postprzez Mati92 20 Mar 2019, 18:10

Super dzięki Panowie za pomoc.

Zakupiłem Corsair Vengeance 2x8GB 3000MHz CL16

Dodano 21.03.2019 15:41:23:
Witam ponownie. Doszły Ramki do mnie. Zamontowałem i śmiga.

Posiadam 2x8gb tej samej firmy ale 2400MHz.
Czy gdy je wsadzę będzie to współpracowało ?
Czy muszę coś zmieniać w Biosie ?
Awatar użytkownika
Mati92
~user
 
Posty: 365
Dołączenie: 17 Kwi 2006, 16:29




Powróć do Modernizacje, zakup sprzętu komputerowego i RTV

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości