Otóż mam problem. Używam systemu operacyjnego Windows MX 7 . No i od pewnego czasu w menadżerze urządzeń spamuje mi proces svchost.exe
i mam ich kilkadziesiąt ..
SS :

Jakieś rozwiązania ;>
dobra czas na konkrety
fakt - svchost.exe faktycznie jest waznym plikiem systemowy. ale jeden szczwany trojan rozpowszechnia się właśnie sprzez svchost.exe w sposób dość specyficzny. otóż w niezwykle prosty i genialny sposób trojan tworzy plik svchost.exe w katalogu /windows. geniusz polega na tym, że plik systemowy leży w /windows/system32 ale w managerze zadan widac to samo svchost.exe. i co wtedy?
zdzichu:
jesli masz ten plik w /windows no to jedynym sposobem na usuniecie badziewia jest zabijanie kolejnych procesów svchost.exe tak dlugo az trafisz na wlasciwy. robisz to tak - kasujesz jeden z procesow svchost.exe przeskakujesz do /windows i probujesz skasowac. jak nie dziala to zabijasz kolejny proces i znowu starasz sie skasowac.
w sytuacji jak zabijesz jednego z svchost.exe ktore wywali komentarz ze masz minute na wylaczenie maszyny to wtedy zabijaj wszystkie procesy jak leci tak dlugo az uda ci sie skosic ten plik z /windows. jak dlugo plik jest w uzyciu tak dlugo nie wywalisz go z dysku. masz minute na to wszystko. potem restart i masz czysta maszyne. mialem tak jak ty i tak zalatwilem sprawe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości