FAT32 to rozwinięcie FAT 16, które zostało zaprezentowane wraz z pojawieniem się Windows 95 OCR 2. Różni się od swojego poprzednika min. tym, że potrafi zaadresować większą liczbę klastrów i co za tym idzie może pracować na większych dyskach, jednocześnie zmniejszając wielkość jednostki alokacji, której rozmiar wynosi 16 kb. Maksymalny rozmiar partycji, jaką jest w stanie FAT 32 obsługiwać wynosi teoretycznie aż 2 TB (w praktyce 127GB). Jednak WinXP ma ograniczenie, co do rozmiaru partycji FAT32. Ograniczenie polega na tym, że XP nie może stworzyć partycji większej od 32 GB, ale może obsługiwać partycje o rozmiarze przekraczającym ten limit (np. stworzoną przez Win98). Microsoft chce zmusić w ten sposób użytkowników do przesiadki na NTFS, ale i tak FAT32 przy partycji o tak dużej wielkości jest zbyt wolny i używanie go przy takich rozmiarach jest bardzo nie rozsądne.
Wraz z nowymi udoskonaleniami przybyło kilka kolejnych wad tej starej architekturze. Otóż FAT32 jest kompatybilny tylko z systemami Windows oraz znacznie rozrosła się tablica alokacji plików przez zwiększenie liczby klastrów, którą może zaadresować, co odbija się na wydajności przy niektórych operacjach. Fragmentacja danych z uwagi na budowę FAT 32 postępuje znacznie szybciej i ma znaczny wpływ na wydajność tego systemu.
fluid napisał(a):pytanie zasadnicze - po co ci fat32?
dafish napisał(a):przydaje się to do różnych rzeczy o których nie widzi mi się pisać na forum
dafish napisał(a):eżeli pracowałeś na Windows 3.11 a co najmniej na Win 95 to możemy pogadać
dafish napisał(a):zrazilo mnie pytanie odnosnie FAT32, jezeli gosc potrzebuje to staralem sie mu wyjasnic ogolnie
dafish napisał(a):nie jestem wyjadacz i zaden debesciak
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości