Witam, od kilku dni nurtuje mnie pytanie. Mianowicie ruch w różnych układach odniesienia. Jeśli mamy pociąg, który jedzie na zachód z prędkością względem ziemi u i porusza się w nim człowiek, ale przeciwnie niż ruch pociągu, i porusza się z prędkością względem pociągu V1, to prędkość człowieka względem ziemi wynosi V2 = u-V1. Dobrze, to dlaczego gdy rozwiązywałam zadanie i względem ziemi z prędkością u poruszał się wiatr zachodni, względem wiatru poruszał się samolot z prędkością V1 na zachód, to prędkość samolotu względem ziemi opisywano wzorem V2=V1-u. Dlaczego? Co od czego odejmujemy? według mnie był to podobny przypadek, pociąg względem ziemi a tu wiatr. We wcześniejszym przykładzie odejmowaliśmy od prędkości pociągu prędkość człowieka, w późniejszym od samolotu - wiatr? Czy mogłabym uzyskać odpowiedź co od czego odejmujemy, czy może to jest tak że w pociągach itp, od tych wartości odejmujemy prędkości ludzi i innych przedmiotów, a w wodzie i powietrzu odejmujemy prędkość nurtu i wiatru? Z góry dziękuję za odpowiedź.