Pomijam, że na wszystkie pytania odpowiedź na forum była już nieraz...
TiTi napisał(a):Jakiego linuxa polecacie na początek? Myślałem o LINUX UBUNTU BERYL ze względu na funkcjonalność <- [ Tak stwierdził mój przyjaciel ] i estetykę,wygląd .
Może być Ubuntu. Jest dosyć proste w obsłudze, na początek w sam raz.
TiTi napisał(a):Jakie mogę napotkać problemy ? Chodzi mi tu o odpalanie gier i różnych programów .
Natywnych programów na Linuksa jest sporo, natomiast te Windowsowe odpalane są za pomocą WINE, które nie każdą grę/program odpala poprawnie. Jeżeli chcesz używać Linuksa głównie do gier - i to nowszych gier - zapomnij.
TiTi napisał(a):Wyczytałem na forum że trzeba ustawić połączenie internetowe w linuxie ? Jak tego dokonać?
To, że trzeba skonfigurować połączenie internetowe to chyba normalne, i występuje w każdym systemie? Posiadasz internet przez modem USB, kartę sieciową czy może Wi-Fi?
TiTi napisał(a):Czy do wyżej podanej wersji linuxa potrzebny jest ,,dobry komputer" chodzi o kartę graficzną itd.
Wymagania są dosyć niskie. Do komfortowej pracy na Ubuntu jakieś 512MB RAM powinno wystarczyć. Karta graficzna może być nawet zintegrowana - ważne, żeby były do niej sterowniki.
Pzdr.
Autor postu otrzymał pochwałę