czyli
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\Windows="Microsoft Windows 98se" /WIN98
Każdy wpis skałada sie z lokalizacji systemu. Pomiędzy cudzysłowami (" ") znajduje sie tekst, który jest wyświetlany na starcie naszego systemu. Na końcu, po ukośniku jest zdefiniowany sposób uruchomienia systemu.
Scieżka jak widzicie nie jest typową, jaką znamy ze środowiska Windows. Co to oznacza ? Już tłumaczę:
- Multi(0) - określa kontroler dysków. Powinien być ustawiony na 0 (zero).
- disk(0) - Wartośc tego parametru również powinna być ustawiona na 0 (zero).
- rdisk(0) - numer dysku, na którym znajduje sie partycje rozruchowa (wartość 0 oznacze zwykle primary)
- partition(0) - wskazuje na partycje, na której system się znajduje. Powinna zaczynać się od 1, gdzyż 0 jest zarezerowane dla przestrzeni wolnej.
Dr@GuN napisał(a):pozatym na tym 40gb ja mam 2000 a nie xp
MUTOPOMPKA napisał(a):Dr@GuN napisał(a):pozatym na tym 40gb ja mam 2000 a nie xp
to nie ma znaczenia.
[boot loader]
timeout=15
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C:\="Windows 98SE PL"
Odpala mi system WinXP, który jest na dysku Master, na kanale IDE1. Do tego mieści się na partycji 1(czyli C:) (a mam ich 4)multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C:\="Windows 98SE PL"
[Paths]
WinDir=D:\WINDOWS
WinBootDir=D:\WINDOWS
HostWinBootDrv=D
[Options]
......
blue screen napisał(a):"Wielofunkcyjne urządzenie (Standardowy podwójny kontroler PCI IDE) ma urządzenia używa sterowników (((w tym miejscu chyba się walnąłem))) 32-bitowych oraz inne, używające sterowników w trybie zgodności. Ta konfiguracja nie jest obsługiwana, tak więc komputer został zatrzymany, aby zapobiec uszkodzeniom.
Po ponownym uruchomieniu komputera, system Windows użyje sterowników w trybie zgodności dla każdego użądzenia podrzędnego podłaczonego do tego urządzenia. Jeśli chcesz używać 32-bitowych sterowników skontaktuj się z producentem sprzętu w celu uzyskania aktualnego sterownika lub wyłączeniu użądzenia."
Dr@GuN napisał(a):mam te pliki , jak proboje odpalić 98 to res bez ostrzeżenie
M@+ napisał(a):Start->Uruchom->msconfig---------------------------------------------------->
http://img85.imageshack.us/img85/4100/boot6cw.jpg
Pozdrawiam.
Tom@szek napisał(a):Musisz w opcjach folderów zaznaczyć - "pokaż pliki ukryte-tylko dla doświadczonych"
boot.ini znajduje sie w głównym katalogu dysku C:\
Tom@szek napisał(a):"...głównym katalogu dysku C:"
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości