dostałem właśnie używanego asusa eee 900 lekko uszkodzonego, ale już go rozkręciłem poprawiłem i wszystko działa. Teraz został mi wybór systemu. Xp odpada bo przy takim procesorze nie ma co się męczyć. Czyli został wybór dystrybucji linuxa. Mam na normalnym laptopie ubuntu i chciałem również, ale demon prędkości to to nie jest i dość szybko zużywa baterię. Spróbowałem specjalnej netbookową wersję ubuntu to dla mnie była masakra. Gorzej niż ze zwykłym ubuntu(mowa tu o 10.10). Szukam w internecie i co widzę to jeszcze polecają mandrive, fedore, debiana i tak dalej, ale ja szukam linuxa bardzo okrojonego który będzie:
szybki
dość ładny, ale to nie jest najważniejsze)
długo działał na baterii
open office
będzie używany do przeglądania internetu, Skype, jakiś odpowiednik gg czyli kadu czy coś, filmy, ewentualnie jak by ta dystrybucja mogła obsłużyć sopcast i vshare to była by bajka jak nie to trudno.
wiem, że ile ludzi tyle opinii, ale mi nie chodzi o Linux w 100% funkcjonalnego, ale szybkiego.
liczę na jakieś porady i krótkich opisów waszych wrażeń z używania linuxa na netbookach
P.S. zaraz będę instalował Joli os ale coś mi się to nie widzi.