Jako osoba początkująca w systemie Linux Mandriva 2010 proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, z którym nie potrafię się uporać. Wczoraj pojawiła się w pasku w dolnej części pulpitu pojawiła się ikona w formie strzałki na niebieskim tle. Oznaczało to możliwość dokonania aktualizacji systemu. Jednak po chwili pojawił się komunikat, że z nieznanych mi powodów nie można było tego dokonać. W zaistniałej sytuacji odstąpiłem od dalszych usiłowań w tym zakresie, po czym po pewnym czasie pracy w systemie wyłączyłem komputer. Ponowna próba uruchomienia była dla mnie zaskoczeniem. Zamiast oczekiwanego uruchomienia systemu w znany mi z dotychczasowego doświadczenia sposób, pojawiły się po kolei trzy okienka z następującymi komunikatami:
1) Nie odnaleziono wiersza uruchomieniowego w pliku sesji: 0GNOME. Uruchomienie sesji awaryjnej GNOME.
2) Nie można odnaleźć instalacji GNOME, zostanie podjęta próba uruchomienia sesji „Awaryjny x-term”
3) To jest awaryjny sesja term. Po zalogowaniu zostanie uruchomiona konsola terminala, pozwalająca na naprawienie konfiguracji systemu, jeżeli nie można zrobić tego w inny sposób. Aby zakończyć pracę z terminalem, należy napisać „exit” i nacisnąć klawisz „Enter”.
Po tych komunikatach na czarnym ekranie w dziwnym miejscu pojawia się wiersz w następującej postaci:
[andrzejlukowski@ localhost ~]s
Chciałbym prosić o poradę, co teraz powinienem uczynić, aby normalnie uruchomić system.
Czy w razie niepowodzenia mógłbym odzyskać ważne dokumenty z dysku z tą instalacją systemu poprzez skorzystanie z innego komputera z systemem Linux, do którego podłączyłbym poprzez obudowę USB dysk, z systemem, którego nie mogłem uruchomić w normalny sposób?