Mam następujący problem/pytanie:
byłem ostatnio u koleżanki, ma Internet radiowy, konkretnie wygląda to tak, że na ścianie na zewnątrz mieszkania ma powieszony talerz z takim okrągłym jakby odbiornikiem/konwerterem, i stamtąd przeciągnięty kabel do komputera - do PCta podłączony jest do karty sieciowej, aczkolwiek pierwszy raz widziałem taki kabel, taki z bardzo małą, cieniutką końcówką. Być może takie właśnie są kable do radiówek, nie mam pojęcia, może ktoś z was miał z czymś takim do czynienia i mi to wyjaśni. W każdym razie po odpaleniu komputera sieć wykrywana jest normalnie jako sieć bezprzewodowa i z nią komputer się łączy. Czyli Internet funkcjonuje jako połączenie sieci bezprzewodowej. W takim razie po co ten dziwny kabel (malutki kabel antenowy) podłączony od satelity do tej karty ? Tak to właśnie działa w przypadku radiówek ? Do komputera podłączony jest też jakiś kabel Ethernet, ale szczerze mówiąc to nie pamiętam, skąd on 'szedł', czy kabel ethernet też jest potrzebny i wykorzystywany przy takim podłączeniu do sieci ?
Rzeczy w tym, że chcę jej kupić router, żeby miała internet bezprzewodowo w całym mieszkaniu. Jak to rozdzielić, jakim urządzeniem ? Bo przecież chyba nie ma routera, do którego podłączę taki cieniutki kabelek, który idzie od tego talerza satelitarnego do karty sieciowej. Czy odpowiedni będzie "TP-LINK TL-WR743ND" ? Rozumiem, że byłby dobry, gdyby komputery łączył się z siecią przez kabel Ethernet, a szczerze mówiąc to już nie wiem, jak to działa, opisałem zapewne wszystko dość chaotycznie, ale to po prostu wszystko, co zapamiętałem, gdy u niej byłem. Pierwszy raz w ogóle mam do czynienia podłączeniem Internetu drogą radiową.
EDIT:
Z tego, co zdążyłem wyczytać, ten kabel od anteny do karty sieciowej to kabel SMA.