Mam notebook Asus n56vz, cpu i7-3610QM,2.3GHz, 12 GB RAM, 750GB HDD, NVIDIA GeForce GT 650M 2 GB DDR3, Windows 7, 64.
Otóż od dwóch tygodni mam problem: nagle dowolna gra zawiesza się po średnio 15-30 minutach grania (choć ustawienia graficzne są średnie, od razu po zakupieniu nie próbowałem uruchamiać gry - jak spróbowałem to zjawił się ten problem).
Wygląda na to następująco:
1. Nagłe zawieszenie (bez poprzedniego spadku szybkości wyświetlanych klatek) z pojawieniem się żółtych i zielonkawych artefaktów graficznych na całym ekranie w postaci kropek i słychać zacięty-cykliczny dźwięk w grze.
Wtedy jedyny ratunek to reset.
2. Dzieje się tak w każdej grze, starszej czy nowszej. Poza tym komputer działa jak najbardziej poprawnie i stabilnie - filmy i inne aplikacje 2D, tylko kwestia gier.
3. Temperatura w normie.
Aktualnie 43-51 w spoczynku i 65-74 w stresie. (zainstalowałem wczoraj MSI Afterburner i sprawdzałem logi po ponownym załadowaniu systemu).
3. Przeinstalowałem sterownik graficzny (teraz 310.90 i w ustawieniach do gier ma ustawiona kartę nvidia 650m, użycie energii ustawione na high performance, physx ustawione też na gpu, ustawienia w grach 1366x768 - choć matryca ekranu pozwala 1920) oraz przeszukałem tematy pokrewne z moim problemem, ale z racji tego, iż zagadnienie "Zawiesza się gier" itd jest dosyć szeroko pojęte w necie to trudno znaleźć jakąś przydatną wskazówkę oprócz tego co sam wiem. I ludzie na forach wiążą problem zawieszania się i artefaktów z jakąś konkretną grą, w moim wypadku to jest we wszystkich próbowanych grach.
4. Odnowiłem bios laptopu do najnowszej wersji.
5. Podejrzewam, że karta graficzna jest zepsuta i wątpię żeby chodziło o system chłodzenia (wymiana pasty termicznej) - bo laptop kupiony w pazdzierniku 2012 a i temperatury na gpu nie są wysokie nawet w grach. Spróbuję dziś przetestować pamięć karty za pomocą Memory stress test, też by się przydało spróbować zmniejszyć napięcie na gpu (bo w grach działa na 950 Mhz rdzeń, można by spróbować obnizyc do 835) - ale niestety nie ma takiej opcji.
Liczę na pomoc specjalistów i z góry dziękuje za wszelkie wskazówki, pozdrawiam.