Mam mały problem, Zakupiłem Płytke GIGABYTA K7 Triton series nVoce2 GA-7n400s(-L). mam dwa dyski jeden 80GB segate Baracuda IV ata 100 i IBM 40GB podpiete na jednej tasmie pod IDE1(master i slave) a pod IDE2 master jest Cdrom a na slave DVDRW NEC-a. Odpalam system dziala wszsytko ok do poki nie wloze pltki do Cdromu, po wlozeniu krsor myszki staje, system sie blokuje...??, kontrolka dysku i cdromu swieca sie jednoczesnie. wyjmuje plytke, system sie odwiesza i wszystko ok, a gdy wloze do DVDRW jest pelen odczyt i wszystko dobrze..?? podkreslam ze cdrom jest napewno sprawny i plytka nie porysowana..,zreszta ta kazdej plytce na cdromie jest zawieszka..?? Kto cos poradzi..??::/, a drugi prolem wiaze sie z tym i zposiadam dodtkowy kontroler IDE na PCI ata100/133 Raid firmy silicon, po wlazeniu jej o kompa jest wszystko ok pracuja dyski,ale jesli podlacze kolejne napedy optyczne.. system staje przed odpaleniem windowsa,naczy po bootcie dykietki i cdromu po mem tescie..?? gdy odlacze tasme od kontrolera system leci dalej..?? wiec posaidam takie usterki Zgory dziekuej za pomoc i wytrwale czytanie.!!! POZDRAWIAM