Wady oświadczenia woli :
Błąd
Błąd prowadzi do uchylenia się skutków czynności prawnej tylko wtedy, gdy jest istotny. Istotny jest taki błąd, który uzasadnia przypuszczenie, że składający oświadczenie woli byłby tego oświadczenia nie złożył, gdyby nie działał pod wpływem błędu i oceniał rzecz rozsądnie. (...)błąd jest istotny tylko wtedy, gdy istnieje pewność, że nie tylko osoba działająca pod wpływem błędu, lecz każdy rozsądny człowiek w danych okolicznościach, gdyby nie działał pod wpływem błędu, nie złożyłby podobnego oświadczenia.
Błąd pociąga za sobą względność nieważności czynności prawnej, to znaczy, że czynność jest ważna, ale strona działająca pod wpływem błędu może się uchylić od skutków czynności prawnej przez odpowiednie oświadczenie złożone drugiej stronie na piśmie przed upływem roku od wykrycia błędu.
W razie odstąpienia od umowy z powodu wady oświadczenia woli, odstąpienie to powoduje wygaśnięcie umowy. Jeżeli druga strona umowy nie zgadza się, że czynność prawna dokonana została pod wpływem błędu lub groźby może wystąpić do sądu z powództwem o ustalenie stosunku prawnego (art. 189 k.p.c.).
Zip napisał(a):Czy jednak pofatygowac sie i osobiscie odzwiedzic allegrowicza chociaz nie mieszka blisko ?
kahoona napisał(a):rzecznik konsumentów nie wchodzi zwykle w sprawy tego rodzaju - umowy między dwiema prywatnymi osobami.
to nie jest Media Markt tylko aukcja internetowa... na bazarku u ruskich kupie i też mam takie prawa ?MUTOPOMPKA napisał(a):zgodnie z kodeksem cywilnym oraz z Praswami konsumenta, klient ma prawo oddać towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyn rezygnacji.
czyli hmmm kupuje np. http://www.allegro.pl/item292435437_nokia_n73_pudelko.html i mam prawo żądać telefonu bo jest w dziale z telefonami ? luuuudzie.... z tego co widzę co piszecie to każda aukcja nie pasująca do działu powinna być rostrzygana przez psy tak ? zostanę milionerem dzięki takim aukcją... chyba...Arobar napisał(a):Jeżeli była w dziale "nokia" to są spore szanse, że z tytułu rękojmi zostaną...,
Rękojmia za wady fizyczne i prawne, to odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego, która wynika z ustawy (kodeksu cywilnego art. 556 - 576), a nie z umowy stron i dotyczy zarówno rzeczy nowych, jak i używanych. Sprzedawca nie może się z niej zwolnić, nie może jej ograniczyć lub wyłączyć, gdyż w umowach z udziałem konsumentów (osób fizycznych) takie działanie jest niedopuszczalne.
Wady fizyczne mogą polegać na:
1. zmniejszeniu wartości, użyteczności rzeczy (np. przemakalność nieprzemakalnej kurtki),
2. niekompletności (np. brak oprogramowania do komputera, brak dokumentacji i instrukcji),
3. braku określonych właściwości (np. zawyżono parametry, użyto innych materiałów).
czyli hmmm kupuje np. http://www.allegro.pl/item292435437_nokia_n73_pudelko.html i mam prawo żądać telefonu bo jest w dziale z telefonami ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości