przez Jabol121 25 Mar 2008, 22:05
Jestem weteranem różnych olimpiad/konkursów europejskich, mam jakie tam doświadczenie w tej dziedzinie to ci powiem co powinno ci się przydać.
Znając życie jak zawsze będzie +\- 30 pytań na abcd lub 15 na abcd + 10 otwartych + tekścik źródłowy. Część pisemna jest lajtowa. Przy średniej trudności pytaniach 23 pko powinny dać przejście do następnego etapu okręgu (egzamin ustny). Część pisemna to tam użyte są wszystkie podstawowe rzeczy z zakresu ue: Historia i tzw. ojcowie (facjaty + biografie), symbole ue, instytucje, ich uprawnienia i działanie, jak uchwala sie ustawy, prawa i obowiazki obywateli, kalendarium integracji Polski z ue, etapy rozszerzenia i członkowie, traktaty, inne organizacje międzynarodowe (rada europy, onz, nato, itd.), prezydencje +/- 2 lata od teraz, wspólpraca międzynarodowa (w tym min. polityka wobec karaibów, azji, afryki czyli dawnych koloni ale i rosja i ukraina), rodzaje rządów w państwach europejskich, flagi, polityczna mapa europy, stolice.
4 dni to mało czasu. Na przebrnięcie części pisemnej powinno wystarczyć, ale ustna to już koszmar. Losujsz 2-3 pytania, jedno ogólne, a drugie związane z tematem przewodnim olimpiady i lejesz wodę ile potrafisz.
I jeszcze jedno - osobiście bym ci odradził wikipedię, ja wolałem się uczyć z książek, które stanowią kompedium wiedzy o ue. Taka sobie np. "Europa od a do z" - zarąbista książka.
Powodzenia.
Nigdy nie mów ludziom JAK coś zrobić. Powiedz im CO zrobić, a oni zaskoczą cię pomysłowością.