Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112
linksys wrt54gs • programosy.pl

• Ogłoszenie:

linksys wrt54gs

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Linksys WRT54GS

Postprzez RavMan 01 Gru 2007, 19:29

reklama
Witam.
Kilka miesięcy temu zakupiłem sobie bezprzewodowy router Linksys WRT54GS. Niedawno natknąłem się na artykuł opisujący zmianę firmware tego urządzenia na odpowiednią dystrybucję Linuksa. Jednak na Wikipedii jest napisane, że Linksys aby zmniejszyć koszty przesiadł się z firmware opartego na Linuksie na jakiś zamknięty system (:?). Na stronie DD-WRT znalazłem jednak inforamcję że mój router w wersji v7 (taki właśnie posiadam) powinien współgrać z tą dystrybucją Linuksa. Jest tam jednak napisane, że podczas zmiany firmweru pamięci oparte na układzie Intela uszkodzą mój router.
Jak więc mogę sprawdzić jaki układ pamięci mam?
Czy zmieniając firmwere mogę jakoś uszkodzić router?
Czy będę mógł na zmienionym sofcie zainstalować np. Serwer FTP lub klienta sieci BitTorrent?
Jakie inne komplikacje mogą wyniknąć ze zmiany softu?
Czy są jakieś lepsze dystrybucję Linuksa zgodne z moim routerem?
RavMan
~user

Dołączenie: 16 Lip 2006, 13:47
Pochwały: 9

Postprzez Lecter 01 Gru 2007, 20:07

Musisz się liczyć z tym, że po wgraniu alternatywnego firmware stracisz gwarancję.
RavMan napisał(a):Czy zmieniając firmwere mogę jakoś uszkodzić router?

fizycznie raczej nie, ale w niektórych sytuacjach router może przestać działać (czasami jeszcze jest możliwość wgrania z powrotem oryginalnego softu).

Wydaje mi się, że do twojej wersji nie można tego wgrać.

Poczytaj jeszcze tu:
http://www.openlinksys.info/forum/
http://www.polarcloud.com/tomato
Image
Image
Awatar użytkownika
Lecter
~user

Dołączenie: 26 Gru 2005, 17:00
Pochwały: 303

Postprzez RavMan 02 Gru 2007, 01:29

Lecter napisał(a):Wydaje mi się, że do twojej wersji nie można tego wgrać.

Ale w dokumentcji projektu DD-WRT jest wyraźnie napisane
The WRT54GS v7 is now fully supported
Więc chyba wspiera?
RavMan
~user

Dołączenie: 16 Lip 2006, 13:47
Pochwały: 9

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości