zdecydowałem się na zmianę laptopa. Na laptopie będę głównie siedział na Linuxie (mint chyba) i używał tam programów typu Pycharm, Eclipse, Android Studio lub innym "potężnym" IDE. Teraz głównie Pycharm plus z 2 przeglądarki z paroma zakładkami plus skype plus oDesk team, oraz praca na 2 monitorach. Niestety połączenie tego wszystkiego na moim obecnym laptopie robi z niego momentami komputer nienadający się do pracy. Dodatkowo od czasu do czasu potrzebuje włączyć photoshopa i pociąć jakąś grafikę (zabawa na warstwach, zwykłe wycinanie)- pliki nieduże raczej do 20MB. Gier na laptopie nie zamierzam odpalać, jak już to tylko starcrafta 2 ale na minimalnych ustawieniach graficznych (więcej się widzi na minimalnych, niż na wyższych). Oczywiście od czasu do czasu jakiś film, office i inne biurowe programy.
To co bym chciał w laptopie:
-15,6 cali (nie chcę 17, za duże do transportu, mniejsze za małe do wygodnej pracy)
-rozdzielczość HD
-Procek jak najwydajniejszy do tego co opisałem wyżej, myślę o jakimś nowym i7
-RAM minimum 8GB, ale coś więcej może się przydać, jeśli 8GB to z możliwością rozszerzenia w przyszłości (żeby miał jeden zlot wolny)
-Grafika myślę że zintegrowana powinna od biedy starczyć.
-Bateria żeby chociaż te 2-3 godziny trzymała, więcej czasu nie jest priorytetem, ale może się kiedyś przydać
 możliwość wyjęcia baterii (żeby się szybko nie skończyła pracując na kablu) bardzo mile widziana.
 możliwość wyjęcia baterii (żeby się szybko nie skończyła pracując na kablu) bardzo mile widziana.-Dysk SSD marzenie
 ale jakby dało rade 128GB albo chociaż żeby była możliwość włożenia w przyszłości jako dodatkowy
 ale jakby dało rade 128GB albo chociaż żeby była możliwość włożenia w przyszłości jako dodatkowy-Dysk HDD 500GB starczy, ale im więcej tym zawsze lepiej

Dodatki:
-podświetlana klawiatura
-czytnik kart pamięci
-kamera
Sklepy:
-Allegro bo do końca marca jest możliwość wziąć na raty 0%
-inne sklepy z możliwością rat 0%
To co mi wpadło w oko:
Toshiba S55T dobry procek, RAMu bardzo dużo, rozdzielczość HD.
Bardzo proszę o różne propozycje, rozumiem że duże wymogi jak na cenę, ale liczę na super oferty