uv napisał(a):dzx pinger
apropos X-Setup to jest faktycznie niezle
jest może nowsze niż 6.3 FINAL czy tylko update z menu ?
istnieje spolszczenie ?
Spolszenia nie widzialem, zreszta po co?
Ja nawet nie wiem jaka mam wersja xsetupa, ale zawsze mam najnowsze sztuczki dzieki opcji update
BTW
Co do programow tylko ramilde itp, wszystkie maja taka zasada dzialania: to co w ramie wrzucaja do swap'u czyli robia to co robi sam windows gdy potrzebuje uruchomic jakis program, nie widze sesna uzywania takiego programu, bo potem trzeba dane z powrotem odcztac
BTW2
Co do usuwania zawartosci bibliotek po zakonczeniu programu, jest jeszcze 1. fajny bajer dzieki kotremu mozemy zaoszczedzic naszego ramu:
Tak samo jak dane sa zapisywane na dysku twardym w klastrach (np. 4KB) tak samo programy siedza w ramie w takich "klastrach" i domyslnie jest to ustawione na jakas wartosc, np 1MB
Tyle ze, jezeli program wymaga np 100KB pamici ram to i tak zajmnie w ramie caly megabajt. Zakladajac ze mamy uruchomione ze 20 programow i kilkadziesiat biblitek ulokowanych w pamieci maleje ilosc dostepnego ramu
Solution:
W x setup jest tez taka opcja, w ktorej ustalamy sobie rozmiar "klastra" na uruchamiane programy. Nie pamietam czy mozna to zmieniac na win nt i pochodne ale na 9x na pewno. Polecam ustawic "klaster" na 256 lub 512KB zawsze zaoszczedzi sie troche wolnego miejsca.