Problem dotyczy programu o nazwie FreeOCR.net 4.2, w którym podczas próby instalacji u mnie występuje problem z prawidłowym zainstalowaniem. Właściwie to program nie chce się zainstalować wcale, a po pobraniu instalatora i jego uruchomieniu niemal zaraz wyświetla się komunikat od mojego antywirusa Avast o jakimś złośliwym adresie: tutaj, choć sprawdzałem go sam na antywirusie i ogólnie też wiem, że plik ten chyba jest czysty pod względem obecności wirusów.
Później jeszcze wyświetla się: ten komunikat i nie da się dokończyć tej instalacji.
Próbowałem oczywiście zainstalować na wyłączonym Avaście i co prawda komunikatu czyli alertu od niego nie ma, ale jest ten drugi komunikat i instalacja jest nadal zablokowana i niemożliwa.
Próbowałem też zainstalować off-line, ale bez skutku, wciąż nie mogę tego zrobić.
Pobierałem ten program aż z czterech, różnych źródeł, lecz wszędzie jest dokładnie to samo - niemożność instalacji.
Więc chcę was zapytać i poradzić się, czy ktoś wie w czym tutaj jest problem, skąd się on bierze i co mogę zrobić by poprawnie zainstalować ten program na którym mi zależy ?
Prosiłbym też może o przetestowanie tego programu na wirtualnej maszynie gdyż ja jej nie posiadam, a dzięki temu czegoś pewnie byśmy się dowiedzieli.