no to moze wkleje tu tresc tego odwolania, co im wlasnie wyslalem;)
W związku z odrzuconą przez Państwa reklamacją obuwia, złożoną 16 sierpnia 2010 w sklepie SOUL w Luboniu, ul. Dębicka 1, odwołuję się od Państwa decyzji. Reklamacja dotyczy obuwia, zakupionego dnia 29 marca 2010. W uzasadnieniu, które od Państwa otrzymałem, napisali Państwo, że:
„Nie są to wady produkcyjne, lecz uszkodzenia i zmiany użytkowe. Za tak powstałe uszkodzenia sprzedawca ani producent nie ponosi odpowiedzialności. Reklamacja z tego tytułu nie znajduje technicznego oraz rzeczowego uzasadnienia i nie może być powodem odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży.”
Jednakże, według ustawy (na którą również Państwo się powołujecie) z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.), nie jest to prawda, gdyż wg. Art. 4. :
1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
3. W przypadkach nieobjętych ust. 2 domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany, oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cenzura!ącym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować.
W związku z wyżej wymienionymi punktami, stwierdzenie, że są to „uszkodzenia i zmiany użytkowe” jest bezpodstawne, bowiem obuwie jest jednym z podstawowych elementów ubioru, chroniącym stopy. Uwzględniając przytoczone punkty Art. 4 tej ustawy, chciałbym też oprzeć się o ustępy z Art. 8 tego dokumentu:
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.
Jako, że buty są jednym z podstawowych dóbr, w większości nie zaliczanych do tzw. dóbr luksusowych, naprawa albo wymiana mogłyby skutkować narażeniem mnie na znaczne niedogodności, bowiem kupiłem te buty, aby ich używać. Chciałem więc odstąpić od umowy, aby móc za zwrócone mi pieniądze kupić inną parę. Załączam również zdjęcia, wskazujące wady obuwia.