• Ogłoszenie:

Kamera internetowa nie działa

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Kamera internetowa nie działa

Postprzez kamiledi15 29 Sty 2009, 13:35

reklama
Sory, ale zaraz mnie szlag trafi. Kupiłem właśnie kamerę internetową Creative Live! Cam Chat IM VF0530. Zrobiłem wszystko według instrukcji - nie było płyty, więc tak, jak napisali, ściągnąłem odpowiednie sterowniki ze strony, którą podali. Wszystko instaluje się pięknie. Gdy odpala się program Live! Central, dostaję napis: No supported Camera conne... I dalej nie widać. Jak otwieram Mój komputer, na dole mam sekcję Skanery i Aparaty Fotograficzne i tam widać nazwę tej kamery. Jak to otwieram, to na kamerze zaczyna świecić się niebieskie światełko, ale na podglądzie mam czarny ekran. Ponowna instalacja nie pomogła. Czemu to g*wno nie działa?
Procesor: AMD Athlon(tm)64 X2 Dual Core Processor 5600+, MMX, 3dNow (2 CPUs), WinXP SP3, 3584 mb RAM, DirectX 9.0c, Nvidia Geforce 9600GT, płyta główna: GA-M61PME-S2.
kamiledi15
~user
 
Posty: 405
Dołączenie: 06 Sty 2006, 23:24
Pochwały: 1



Kamera internetowa nie działa

Postprzez Bycio 29 Sty 2009, 13:50

Zmieniałeś porty USB? Podpinałeś pod przedni panel czy z tyłu kompa? Podał byś jakieś szczegóły całej akcji i kompa...

Zanosiłeś do kogoś innego żeby sprawdzić czy działa?
Please Don't Delete! :D
Awatar użytkownika
Bycio
~user
 
Posty: 148
Dołączenie: 02 Lip 2008, 18:08
Miejscowość: Wrocław
Pochwały: 1



Re: kamera internetowa nie działa

Postprzez kamiledi15 29 Sty 2009, 13:56

Zmieniałem porty, na przednim i na tylnim panelu, na każdym jest to samo. Zresztą jak włączam ją w sekcji ,,skanery i aparaty fotograficzne" w Mój komputer, to zaczyna się świecić, więc chyba jest dobrze podłączona. Przy instalacji prosiło, żeby ją podłączyć, podłączyłem i instalacja ruszyła dalej, więc to raczej nie jest wina złego podłączenia. Sprawdzałem na dwóch komputerach, na obu jest to samo. W Live! Center pokazuje, że nie ma kamery, a w Mój komputer daje się włączyć, ale nie ma żadnego obrazu, mam czarny ekran na podglądzie. W minimalnych wymaganiach było, że pójdzie na XP SP2, a taki właśnie mam, na jednym komputerze jest wersja Home, a na drugim Proffessional. Karta graficzna Geforce 9600 GT, 4 GB Ram, 2x2 Ghz. Jakieś pomysły?
Procesor: AMD Athlon(tm)64 X2 Dual Core Processor 5600+, MMX, 3dNow (2 CPUs), WinXP SP3, 3584 mb RAM, DirectX 9.0c, Nvidia Geforce 9600GT, płyta główna: GA-M61PME-S2.
kamiledi15
~user
 
Posty: 405
Dołączenie: 06 Sty 2006, 23:24
Pochwały: 1



Kamera internetowa nie działa

Postprzez Bycio 29 Sty 2009, 14:35

Czytałeś w instrukcji co oznaczają poszczególne sytuacje i akcje kamerki?
A inne urządzenia USB działają poprawnie bez żadnego szwanku?
Please Don't Delete! :D
Awatar użytkownika
Bycio
~user
 
Posty: 148
Dołączenie: 02 Lip 2008, 18:08
Miejscowość: Wrocław
Pochwały: 1



Re: kamera internetowa nie działa

Postprzez kamiledi15 29 Sty 2009, 14:43

Kamera powinna działać od razu po podłączeniu do komputera, bez instalacji czegokolwiek, według producenta. Ale nie działa. Po zainstalowaniu zalecanych sterowników jest nadal to samo. Instrukcja zajmuje kilkanaście linijek i opisuje, jak zainstalować sterowniki, że jak się pali niebieskie światło, to znaczy, że przesyła obraz, napisali, jak ją przyczepić do monitora i to właściwie wszystko. Światełko się świeci, ale żadnego obrazu mi nie przesyła. Wszystkie inne urządzenia USB działają bez żadnych problemów i pierwszy raz mam taki problem. Pewnie mam zepsutą kamerę. W Skype też widać jedynie czarny ekran zamiast podglądu.
Procesor: AMD Athlon(tm)64 X2 Dual Core Processor 5600+, MMX, 3dNow (2 CPUs), WinXP SP3, 3584 mb RAM, DirectX 9.0c, Nvidia Geforce 9600GT, płyta główna: GA-M61PME-S2.
kamiledi15
~user
 
Posty: 405
Dołączenie: 06 Sty 2006, 23:24
Pochwały: 1



Kamera internetowa nie działa

Postprzez Bycio 29 Sty 2009, 14:50

Na gwarancji jest? Jeżeli tak to nie zwlekaj tylko ją zanieś tam gdzie ją kupiłeś :) Niech oni się z tym martwią bo Ty zrobiłeś wszystko co mogłeś ;)
Please Don't Delete! :D
Awatar użytkownika
Bycio
~user
 
Posty: 148
Dołączenie: 02 Lip 2008, 18:08
Miejscowość: Wrocław
Pochwały: 1



Re: kamera internetowa nie działa

Postprzez kamiledi15 29 Sty 2009, 15:17

No, kupiłem ją 3 godziny temu. Zaraz jadę do sklepu i zobaczymy, co powiedzą.
Procesor: AMD Athlon(tm)64 X2 Dual Core Processor 5600+, MMX, 3dNow (2 CPUs), WinXP SP3, 3584 mb RAM, DirectX 9.0c, Nvidia Geforce 9600GT, płyta główna: GA-M61PME-S2.
kamiledi15
~user
 
Posty: 405
Dołączenie: 06 Sty 2006, 23:24
Pochwały: 1



Kamera internetowa nie działa

Postprzez Bycio 29 Sty 2009, 15:53

No to do dzieła :) Czekam na Twój powrót i raport ;P
Please Don't Delete! :D
Awatar użytkownika
Bycio
~user
 
Posty: 148
Dołączenie: 02 Lip 2008, 18:08
Miejscowość: Wrocław
Pochwały: 1



Re: kamera internetowa nie działa

Postprzez kamiledi15 29 Sty 2009, 17:55

No i wszystko jasne, kamera była po prostu zepsuta. Wymienili mi na drugą taką samą i wszystko działa. Dzięki za chęci :)
Procesor: AMD Athlon(tm)64 X2 Dual Core Processor 5600+, MMX, 3dNow (2 CPUs), WinXP SP3, 3584 mb RAM, DirectX 9.0c, Nvidia Geforce 9600GT, płyta główna: GA-M61PME-S2.
kamiledi15
~user
 
Posty: 405
Dołączenie: 06 Sty 2006, 23:24
Pochwały: 1




Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości