• Ogłoszenie:

jak zrobić napis na obrazku w html

Wszystko odnośnie tworzenia grafiki - obróbka, problemy, oceny.
Tworzenia Stron internetowych - HTML, PHP, MySQL...

Jak zrobić napis na obrazku w HTML

Postprzez Skr3czu 27 Sty 2006, 12:37

reklama
Jak zrobic napis na obrazku w HTML
Skr3czu
~user
 
Posty: 25
Dołączenie: 27 Sty 2006, 10:07



Postprzez Lukesh 27 Sty 2006, 12:41

Jesli obrazek jest w GIF, to np we Frontpage:
Klilasz na obrazek> i jesli masz wlaczony Pasek narzedzi-obrazy to pojawi Ci sie taki pasek z menu w okolicy obrazka. Klikasz na A (Tekst) i wpisujesz co chcesz...
][_, ([]) ][_, xD

Niedaleko od Krakowa leży miasto Częstochowa,
dzieją się tam różne rzeczy, zakonnice mają dzieci
I kup sobie chamie medalik na szyje,
nic Ci się nie stanie i tramwaj nie zabije,
I kup sobie chamie obrączkę na rączkę,
nie będziesz chorował na kiłe i rzeżączkę.
Medalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa,
czy za dyche, czy za piątkę kupisz chamie tu pamiątkę,
a pamiątka z Częstochowy to karabin maszynowy !
Awatar użytkownika
Lukesh
*mod
 
Posty: 7809
Dołączenie: 11 Lis 2005, 21:45
Miejscowość: Częstochowa / Kraków
Pochwały: 851



Postprzez Skr3czu 27 Sty 2006, 12:51

ale ja używam zajączka i potrzebuje dokładny kod HTML
Skr3czu
~user
 
Posty: 25
Dołączenie: 27 Sty 2006, 10:07



Postprzez Lukesh 27 Sty 2006, 13:07

No to łatwiej bedzie jak naniesiesz text na obrazek np. w paintcie. Pozniej juz tylko wstawisz link do przerobionego obrazka i bedziesz mial tak jak chciales :)

[ Dodano: Dzisiaj o 11:09 ]
Jak wstawiłem text na obrazek to znalazlem taki kod:
Kod: Zaznacz wszystko
<!--webbot bot="ImageMap" text=" (47,79) (109, 105) {TU WSTAWIASZ TEKST} {Times New Roman} 12 B #000000 CT 0  " border="0" src="NAZWA OBRAZKA.gif" width="156" height="184" --></p>


Napisz czy sie przydało! Nie mam zajaczka wiec nie przetestuje

[ Dodano: Dzisiaj o 11:17 ]
Poprawka:

Kod: Zaznacz wszystko
<!--webbot bot="ImageMap" text=" (19,27) (81, 53) {TU WPISUJESZ TEKST} {Times New Roman} 12 B #ffffff CT 0  " border="0" src="file:///LINK DO PLIKU Z GRAFIKA" width="101" height="80" --></p>



Np:
Kod: Zaznacz wszystko
<!--webbot bot="ImageMap" text=" (19,27) (81, 53) {blabla} {Times New Roman} 12 B #ffffff CT 0  " border="0" src="file:///C:/Documents and Settings/Łuk@sz/Pulpit/16.gif" width="101" height="80" --></p>

Awatar użytkownika
Lukesh
*mod
 
Posty: 7809
Dołączenie: 11 Lis 2005, 21:45
Miejscowość: Częstochowa / Kraków
Pochwały: 851



Postprzez Skr3czu 27 Sty 2006, 13:40

mi to nie dział bo ja mam taki skrypt i chciałem zrobic zeby był na czarnym tle i nie wiem jak to zrobić
Skr3czu
~user
 
Posty: 25
Dołączenie: 27 Sty 2006, 10:07



Postprzez pucus 27 Sty 2006, 14:00

Skr3czu napisał(a):mi to nie dział bo ja mam taki skrypt i chciałem zrobic zeby był na czarnym tle i nie wiem jak to zrobić


Wyślij mi swój obrazek na maila pucus@op.pl i napisz jaki mam dodac tekst(jaka czcionka itp)
Awatar użytkownika
pucus
~user
 
Posty: 241
Dołączenie: 21 Lis 2005, 23:38
Pochwały: 5



Postprzez Skr3czu 27 Sty 2006, 16:12

ja chciałem skrypt dac na małym czarnym tle
Skr3czu
~user
 
Posty: 25
Dołączenie: 27 Sty 2006, 10:07



Re: Jak zrobić napis na obrazku w HTML

Postprzez Demon 27 Sty 2006, 16:31

Skr3czu napisał(a):Jak zrobic napis na obrazku w HTML


Daj obrazek do painta i tam napirz, jak to zrobirz wejdz do frontpage i włącz opcje: (Słowo angielskie) Pictures.Jak to zrobisz da dole na tym pasu jest okienko pokolorowane na żółto kliknij i wybierz obrazek.Cała Filozofia.
nie wolno dawac linków w podpisie!!!
Demon
~user
 
Posty: 84
Dołączenie: 25 Sty 2006, 18:52
Pochwały: 3



Postprzez Lukesh 27 Sty 2006, 16:38

O lol ale teraz dowaliles <lol2> Przeczytaj jego wszystkie posty a dowiesz sie czego on chce! On nie chce edytowac zdjecia w edytorach grafiki tylko dopisac sam tekst poprzez skrypt. Zdjecie bedzie nienaruszone a za pomoca kodu bedzie widoczny napis

[ Dodano: Dzisiaj o 14:38 ]
I Ty chcesz byc moderatorem :papryczka:
][_, ([]) ][_, xD

Niedaleko od Krakowa leży miasto Częstochowa,
dzieją się tam różne rzeczy, zakonnice mają dzieci
I kup sobie chamie medalik na szyje,
nic Ci się nie stanie i tramwaj nie zabije,
I kup sobie chamie obrączkę na rączkę,
nie będziesz chorował na kiłe i rzeżączkę.
Medalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa,
czy za dyche, czy za piątkę kupisz chamie tu pamiątkę,
a pamiątka z Częstochowy to karabin maszynowy !
Awatar użytkownika
Lukesh
*mod
 
Posty: 7809
Dołączenie: 11 Lis 2005, 21:45
Miejscowość: Częstochowa / Kraków
Pochwały: 851



Postprzez fluid 27 Sty 2006, 16:40

Demon


ja cie ostrzegam ALBO zaczniesz pisac z SENSEM i NA TEMAT albo stad WYLECISZ i to jeszcze DZISIAJ :evil: :evil:
Sprzedam zestaw perkusji do GUITAR HERO na x360 - chetni pisacna PW
Each EMO can suck my ballsack but one in particular...
NIE POMAGAM NA PW, CHCESZ POMOCY - PISZ NA FORUM W ODPOWIEDNIM TEMACIE
GalkaPL - nieważne jaki będzie twój nowy nick my ZAWSZE będziemy pamiętać własnie ten...
Awatar użytkownika
fluid
»ekspert
 
Posty: 14645
Dołączenie: 12 Gru 2004, 00:38
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 941



Postprzez Puma 28 Sty 2006, 11:44

1. Dajesz obrazek jako tło komórki i w komórce piszesz tekst.
2. pozycjonusz tekst na obrazek.
Awatar użytkownika
Puma
~user
 
Posty: 1927
Dołączenie: 23 Lis 2004, 10:24
Miejscowość: Chojnice
Pochwały: 138



Postprzez Lukesh 28 Sty 2006, 11:52

Skr3czu napisał(a):ale ja używam zajączka i potrzebuje dokładny kod HTML


Puma napisał(a):1. Dajesz obrazek jako tło komórki i w komórce piszesz tekst.
2. pozycjonusz tekst na obrazek.


fluid napisał(a):ja cie ostrzegam ALBO zaczniesz pisac z SENSEM i NA TEMAT albo stad WYLECISZ i to jeszcze DZISIAJ Evil or Very Mad Evil or Very Mad


Ciebie tez to częsciowo dotyczy :roll:
Skoro pisał ze potrzebuje dokladny kod to nie pisz zeby pisal cos w komorkach bo to nie jest frontpage :/
Awatar użytkownika
Lukesh
*mod
 
Posty: 7809
Dołączenie: 11 Lis 2005, 21:45
Miejscowość: Częstochowa / Kraków
Pochwały: 851



Postprzez Puma 28 Sty 2006, 14:08

Dokładny kod ... prosze bardzo, jednak jeśli zna html to zrozumie moją odpowiedź bez problemu.

Kod: Zaznacz wszystko
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
    <tr>
        <td
        background="obrazek.gif">tekst jakiś</td>
    </tr>
</table>


tło obrazkowe w tabeli/komórce : http://www.kurshtml.boo.pl/html/tabele.html

a pozycjonowanie : http://www.kurshtml.boo.pl/style/pozycjonowanie.html

ps. Zresztą na pewno w zajączku jest opcja dodawanie tła w tabeli/komórce, jest to na tyle powszechne rozwiązanie że musi w nim być.
Awatar użytkownika
Puma
~user
 
Posty: 1927
Dołączenie: 23 Lis 2004, 10:24
Miejscowość: Chojnice
Pochwały: 138



Postprzez mafia435 28 Sty 2006, 23:47

A nie lepiej by mu było utworzyć nową warstwe.
Awatar użytkownika
mafia435
~user
 
Posty: 1620
Dołączenie: 28 Paź 2005, 13:36
Miejscowość: Żory
Pochwały: 79




Powróć do Grafika & Webmastering

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości