SE K770i, to mimo wszystko nie jest najgorszy wybór. Mimo iż w tym zestawieniu jest to opcja "dla oszczędnych" to jednak znajdziemy tam aparat 3.2Mpx, radioFM, M2 (w Erze dodają kartę 256MB), bardzo przejrzysty wyświetlacz (na którym radzę zachować folię ochronną, ew. dokupić jakąś poliwęglanową, ponieważ wyświetlacz jest dość delikatny na zarysowania). Niskim kosztem mamy całkiem zadowalający towar.
W opcji z HCB 105, dostajemy samochodowy zestaw głośnomówiący Bluetooth (śmiem zakładać, że nastolatkowi jest to całkowicie zbędny dodatek).
LG KC550 odradzam. Telefon został lekko okrojony, by cena była w bardziej przystępna. 5Mpx aparat z optyką Schneider-Kreuznacha, to jedyna znacząca zaleta tego telefonu. "Bajerem" jest tutaj Akcelerometr. Gry wykorzystujące możliwości Żyroskopu dodają atrakcyjności telefonowi (nie miałem okazji wgrywać na telefon podobnych gier, lecz mam podejrzenie, że ta opcja działa tylko ze standardowo zainstalowanymi grami). Do wad zaliczyłbym akumulator, który przeciętnie wytrzymuje 2dni. Co mi się rzuciło w oczy, to dość wolna praca i czasem losowy restart.
Viewty..co by tu nie mówić, telefon przeciętny. Aparat robi przeciętne zdjęcia (5MPx vs 5MPx), za to nagrywane filmiki są bardzo dobrej jakości. Fon jest trochę wolny, ale ostatecznie i do tego można by się przyzwyczaić. Tyle, że jak w przypadku KC550 nie znajdziemy tutaj konkretnego Systemu, lecz po prostu ten Producenta.
Samsunga Avila nie przyszło mi użytkować.