Poczytaj to, na pewno Ci pomoże =>
Czytaj <klik>
Znalazłem jeszcze takie coś =>
Samsung SyncMaster 730BF / arekr / 24 sierpnia 2005
Przekątna / typ ekranu : :
17 cali
czas reakcj ::
4 ms
jasność / kontrast ::
300/600
paleta barw ::
16 mln
wejścia ::
DSUB,DVI
Zacznę od tego, że byłem szczęśliwym posiadaczem monitora LCD 17 cali HIGHSCREEN o czasie reakcji 30 ms, i byłem z niego zadowolony. Pech chciał, że naprawiałem radio, które miało złamaną antenę teleskopową, i tą antenką przerysowałem pół matrycy. Szkoda nie była wielka, ale wada dosyć uciążliwa. Postanowiłem kupić drugi LCD, przeznaczyłem na to 1500 zł.
W Internecie przeszukałem monitory LCD 17 cali i wybrałem kilka modeli. Dodam, że lubię kupować w sklepie "od ręki", to znaczy: przychodzę, płace, wychodzę z towarem. Przeszukałem pół miasta i NIC. W końcu zaszedłem do sklepu który na ogół omijam (powodu ani nazwy nie podam). Okazało się, że mają tam całe regały monitorów LCD. Oglądałem, męczyłem sprzedawcę i wybrałem Samsunga Syncmaster 730BF, który kosztował 1460 zł. Czas reakcji 4 ms, jasność 300 kandeli na metr, kontrast 600:1 - czyli może być. Złącza D-SUB i DVI.
Podłączyłem do niego moje dwa komputery: jeden do DVI, drugi do D-SUB - wyboru źródła dokonuje się jednym przyciskiem. Ogólnie rzecz biorąc:
1. czytelne OSD
2. predefiniowane ustawienia jasności, koloru i kontrastu dla filmu, gry, sportu itp
3. szybka i dokładna opcja auto konfiguracji dla podłączenia do D-SUB
4. brak smużenia, kolory soczyste
5. ładny design
6. 3 lata gwarancji
7. nie zauważyłem żadnego martwego ani zapalonego pixela ani subpixela - a gapiłem się naprawdę długo.
8. mała grubość panela.
9. zintegrowany zasilacz, więc nic się nie będzie dodatkowo plątać po biurku.
10. w komplecie dodatkowo kabel DVI i DSUB, kabel zasilający oraz płyta z oprogramowaniem, instrukcje
11. podstawka przykręcana jedną wygodną śrubką, dodatkowo podstawka posiada gumowe hamulce zapobiegające przed przesuwaniem monitora po biurku
Reasumując: monitor jest rewelacyjny, jego konstrukcja estetyczna i solidna, tak że z czystym sumieniem polecam go innym.
www.benchmark.pl
nie wiem jaki masz monitor, ale z tego wynika, że jest to możliwe