MegaUpload jest jednym z największych serwerów świadczącym darmowy hosting plików. Jednak na poszczególne kraje nałożony jest limit slotów, czyli ilość osób które ściągają z MegaUplaod i mają ustalone polskie Proxy lub IP nie może być większa niż 1500. Wyjścia są trzy:

Dzisiaj zajmę się tym trzecim sposobem. Jest on bardzo prosty, jednak niewiele osób umie z niego korzystać i ustawić wszystko tak jak należy. Więc do dzieła

Po pierwsze musimy dowiedzieć się, co to takiego jest te proxy

Proxy - oprogramowanie lub serwer z odpowiednim oprogramowaniem, które dokonuje pewnych operacji w imieniu użytkownika.
Skoro dowiedzieliśmy się co to takiego jest proxy, możemy przejść do sedna sprawy, mianowicie do ustalania serwera proxy. Dzisiaj pokażę jak ominąć ilość slotów dla przeglądarek:

Użytkownicy IE będą musieli albo przerzucić się na którąś z tych dwóch przeglądarek, albo kombinować we własnym zakresie.
OPERA
Zanim przejdziemy do ustawiania opcji w przeglądarce, wybieramy sobie IP serwera do którego chcemy się przyłączyć. Lista IP serwerów jest TUTAJ. Ja polecam wybrać IP jakiegoś dużego kraju jak np. Kanada. Gdy mamy już wybrane IP serwera, przechodzmy do konfiguracji samej przeglądarki.
1. Z menu Narzędzia wybieramy Preferencje…:

2. Kolejnym krokiem jest wybranie zakładki ZAAWANSOWANE a następnie z lewego menu SIEĆ:

3. Jesteśmy już gdzieś koło półmetka pracy, którą mamy wykonać. Teraz klikamy na SERWER PROXY i musimy zaptaszkować trzy pola. Są to: http, HTTPS i FTP. Ma to wyglądać tak:

4. Teraz w wolne pola tekstowe w rubrykach które zaptaszkowaliśmy wpisujemy adres IP który mieliśmy sobie wcześniej wybrać. Ja wybrałem adres: 209.87.56.48 : 3128:

5. Gdy wypełnimy te pola, klikamy OK aż wyjdziemy ze wszystkich opcji. Teraz mamy ustalone IP innego kraju, więc dla przetestowania wybieramy sobie link na MegaUpload. Ja do przetestowania skuteczności mojej metody wybrałem:
http://www.megaupload.com/?d=28KZ9T5E
6. Jeżeli zassaliśmy już to, co było nam potzrebne, poprostu wybieramy Narzędzia -> Szybka Konfiguracja -> i klikamy na Użyj serwerów proxy:

Moja metoda jest jak na razie skuteczna w 100%, ponieważ przed napisaniem tego poradnika zrobiłem 10 testów z różnymi IP serwerów które znajdują się w dużych krajach.
FireFox
1. Z górnego menu wybieramy Narzędzia -> Opcje…:

2. Kolejnym krokiem jest kliknięcie na Ustawienia Połączenia:

3. Teraz musimy zaznaczyć Własna konfiguracja proxy. W pierwsze rubrykę wpisujemy IP, następnie zaptaszkowywujemy Użyj tego serwera proxy dla wszystkich protokołów:

4. Klikamy OK. i jeszcze raz OK.. Korzystamy teraz z serwera proxy. Jeżeli chcemy przestać korzystać, musimy zrobić tak:

Miłego zasysania z MegaUpload