W opcji oszczędzanie energii, uruchamiają się gry, wszystkie. Jednak przy nowszych grach typu Battlefield 3, jedyna opcja żeby pograć to ustawienie wszystkich parametrów grafiki na najniższe. To samo tyczy się np. Diablo III czy Wiedzmina.
Kiedy ręcznie ustawiam kartę wysoka wydajność są 3 możliwości zachowania się mojego komputera:
1. Gra zaczyna się uruchamiać, pojawia się ikona na pasku zadań, że dana gra startuje, jednak obraz zaczyna wariować, co objawia się miganiem obrazu, czarnego, szarego aż wreszcie pojawia się informacja, że sterownik ekranu przestał działać.
2. Zaczyna się podobnie, czyli pojawienie się migotania ekranu, komputer wyświetla niebieski ekran Windows 8, błąd (dokładnie nie przytoczę) Graphics schedule, czyli tak jak by chodziło o harmonogram pracy kart graficznych. Po czym jedyna szansa, żeby komputer włączyć to jego reset.
3. Bez pojawienia się jakiegokolwiek migotania ekranu czy komunikatów, komputer się resetuje.
Kolejną sprawą jest fakt, że podczas włączania komputera, po nocy, jeszcze przed załadowaniem Windows 8 pojawia się, wcześniej wspomniany błąd Graphics schedule. Startuje licznik obliczający procenty, po których komputer ma się samodzielnie naprawić, co jak możecie się domyśleć nie następuje. Kiedy licznik dochodzi do 100%, jedyna szansa, żeby komputer włączyć ponownie, to wciśnięcie przycisku power, odczekanie kilku sekund, ponowne włączenie przyciskiem power i Windows startuje normalnie

Na koniec dodam jeszcze, że sterowniki instalowałem zarówno na Windows 7 po pełnym formacie, jak i na Windows 8 po pełnym formacie. Na dysku nie posiadam już partycji Recovery, która była dostępna zaraz po zakupie tego "sprzętu". Sterowniki chipsetu też aktualizowałem.
Drodzy użytkownicy tego forum, apeluję o pomoc w mojej sprawie, bo moja frustracja tym laptopem sięga zenitu. Miał to być komputer zarówno do pracy, jak i do rozrywki, a jak narazie to mogę sobie na nim tylko poprzeglądać internet i trochę popracować, jak już raczy się włączyć.
Proszę o wytyczne, z jakich programów logi mogę wam dostarczyć, żeby położyć kres tej farsie.