Kieruję do Was prośbę o pomoc w identyfikacji oraz rozwiązaniu problemu, który od kilku miesięcy skutecznie uniemożliwia dotychczasową pracę na komputerze (Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536).
OBJAWY:
- komputer zawiesza się, co objawia się niereagowaniem na żadne polecenia wydawane kliknięciem myszki (wciąż działającej tj. przesuwającej się mimo zawieszenia),
- klawisze typu NumLock i CapsLock nie reagują
- nie można uruchomić Menedżera Zadań
- programy zawieszają się w otwartych oknach pozostając głuchymi na próby ich zamknięcia czy innych interwencji
- przez chwilę jeszcze można jeszcze zamykać/otwierać strzałkę przy zasobniku systemowym, potem już też nie
- w chwili zawieszania się słychać charakterystyczne delikatne "cyknięcie", coś jakby twardy dysk się rozłączał (zna ten dźwięk każdy, kiedy komputer przechodzi w stan spoczynku czy bezruchu).
Pozostaje jedynie wyłączenie komputera.
Po jego uruchomieniu próby przeskanowania programem antywirusowym (Kaspersky IS 9.0.0.736) kończą się fiaskiem - komputer się zawiesza podczas skanowania dysku "C" po ok. 37%, dając dalsze objawy jak wymienione wyżej.
Korzystając z nie zawieszonego komputera Menedżer Zadań Windows ma 38-40-41 procesów.
Niestety, na tym moje możliwości się wyczerpały.
Poproszę o pomoc.
Po lekturze forum przygotowałem wg zaleceń poniższe logi:
Logi z OTL:
OTL.Txt
Extras.Txt
Spróbowałem jeszcze jakby to mogło coś pomóc w analizie HijackThis:
HijackThis
Log z GMERa:
GMER.log
Czarna magia dla mnie.
Windowsowe narzędzie do usuwania szkodliwych plików,któremu poddałem go pełnemu skanowaniu - po 2h skanowania rezultat był na tyle pozytywny, że nic nie wykrył.
Najlepsze jest w tym wszystkim to - z czego ubaw miała moja żona - że jestem "fanatykiem" higieny komputera. Myślę, że wszyscy podobni wiedzą o co chodzi, a tu taka niespodzianka mnie spotkała

Dziękuję za ewentualne zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam