Na początek mój sprzęt, tak proforma:
GeForce 9500GT 1 GB
Dysk 500 GB SAMSUNG HD502IJ
Płyta główna Gigabyte GA-P31-S3G
Inter Core Quad Q6600 2.4 GHZ
Win 7 64 bit.
OD kilka/kilkunastu dni mam uciążliwe problemy z kompem: co jakiś czas, najczęściej jakieś 2 minuty po włączeniu komputer się kompletnie zawiesza. Wentylatory itp. wszystko chodzi, po prostu próbuję ruszyć myszką i nic, klawiatura nie działa, nic nie reaguje. Czasami w tych momentach wywala bluescreen, czasami nie. Właśnie takie częste zawieszki i bluescreeny są głównymi problemami. I nie dzieje się to wcale przy wykonywaniu jakichś skomplikowanych zadań, tak jak mówię, najczęściej jak nic się nie stanie do 10 minut po włączeniu kompa to już później jest OK.
Niektóre BSy są dość dziwne, bo nie ma na nich prawie żadnych napisów, tylko jakiś kod błędu, którego nigdy nie zdążę przed resetem zapisać.
Mi to wygląda jak już na jakąś sprawę dyskową, takie zawiechy nagłe to najpewniej spowodowane awarią dysku. Tak mi się wydaje, bo od długiego już czasu nie dokładałem do kompa żadnych urządzeń itd. Oczywiście rozkręciłem i przeczyściłem wszystko odkurzaczem w środku, podociskałem wszystkie kable zasilające, kabel SATA itd. W takim razie może znacie jakąś inną przyczynę czegoś takiego ?
Szukam programu, jakiegoś zaawansowanego do profesjonalnej diagnostyki wszystkich podzespołów komputera. Czy możecie coś polecić ?