Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem komputera, więc proszę o zrozumienie. Postaram się opisać problem jak najdokładniej. Od pewnego czasu obserwowałem zaskakująco wolne działanie komputera. Korzystałem z antywirusa Aviva który nie wykrywał żadnych niebezpieczeństw, lecz postanowiłem skorzystać z innego programu AVG Antywirus, który wykrył 5 virusów a skaner anty-rookitowy wykrył 2 potencjalne rootkity których jednak nie był w stanie usunąć.
Chcąc je usunąć pobrałem kolejny program Malwarebytes Anti-malware który już tylko podczas szybkiego skakowania wykrył aż 44 zagrożenia (29 plików, 12 kluczy rejestrów itd) (raport z tego skanowania załączam w załączniku). Mimo iż program pokazał komunikat o usunięciu wszystkich zagrożeń, kolejne skanowanie znów wykryło 7 zainfekowanych plików (raport w załączniku)
Mimo zapewnienia Malwarebytes że usunął pliki, w tym momencie zacząłem się poważnie martwić. I postanowiłem na kolejnym programie sprawdzić czy już wszystko ok. Kolejny program antywirusowy COMODO Cleaning Essencial i kolejne 4 zainfekowane pliki. (raport w załączniku). Jestem bardzo zaniepokojony i już nie wiem jakiego programu mam użyć aby oczyścić komputer.
Po tym wszystkim zrobiłem Log w programie GMER tak jak to jest opisane na forum, oraz Logi OTL i Exstras, co również dołączam w załączeniu. Jednak zupełnie nie wiem jak mam je odczytywać. Bardzo proszę o pomoc, i odpowiedz czy mam powody do obaw i jak ewentualnie mogę rozwiązać problem.
Za każdą próbę pomocy będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam