przez kamiledi15 20 Sie 2011, 00:32
Zrobiłem wszystko, co napisałeś. Malwarebytes nie znalazł ŻADNYCH zagrożeń. System ,,zoptymalizowany", punkty przywracania usunięte, komputer ,,odkurzony", OTL zrobiony z opcji ,,sprzątanie" i właściwie nic się nie zmieniło - nadal przy każdym uruchomieniu Firefoxa mam ten komunikat w rogu ekranu. Raz na dwa dni komputer zawiesza się w losowym momencie, zwykle wtedy, gdy otwieram kilka kart z filmami z Youtube. Dużo rzadziej, ale też się zdarza zawieszenie przy otwarciu filmu z innej strony, np Dailymotion, mniej więcej raz na tydzień wystarczy, że otworzę tylko jeden film na Youtube i mam zawieszenie. Zawieszanie objawia się tym, że obraz na filmie nieruchomieje, leci sam dźwięk, a ja mogę ruszać kursorem, ale nie mogę niczego wcisnąć. Po dwóch minutach takiego stanu niebieski ekran i automatyczny reset komputera, a potem ,,system odzyskał sprawność po poważnym błędzie". Co ciekawe, ten komunikat jest tylko przy otwieraniu Firefoxa, przy używaniu Internet Explorera go nie ma. Zdecydowanie wolę jednak Firefoxa i wolę jego używać. Nie wiem, jak jest z zawieszaniem w IE, bo nie działają mi tam filmy na Youtube, czy Dailymotion - woła o Adobe Flash Playera, mimo, że jest zainstalowany.
Czyli podsumowując - przy otwieraniu Firefoxa mam denerwujący komunikat z AVG, do tego losowe zawieszenia przy otwieraniu filmów z Youtube - piszę losowe, bo to jest loteria, ten sam film czasami się otworzy, a czasami się zawiesi. Skanowania w różnych podanych przez ciebie programach i samym AVG niczego nie znajdują, według nich wszystko jest w porządku, a mimo to problem nie znika. Oprócz wymienionych problemów komputer działa szybko i sprawnie, ale te problemy są bardzo denerwujące, bo czasami uda się obejrzeć 10 filmów bez problemu, a czasami zawiesi się kilka razy pod rząd i trzeba resetować co kilka minut. Zawieszenia następują na samym początku filmu, jeśli nie zawiesi się w ciągu pierwszych paru sekund, to dalej już idzie dobrze. Zauważyłem, że im więcej mam otwartych kart w Firefoxie, tym większe ryzyko zawieszenia. Dlatego teraz przy każdym otwarciu Youtube zastanawiam się: ,,zawiesi się tym razem, czy nie?".
Co do aktualizacji zabezpieczeń Firefoxa - nie mogłem na tej stronie, którą podałeś, znaleźć, jak to zrobić. Firefox aktualizuje się sam co jakiś czas i nie wiem, czy aktualizują się też te zabezpieczenia. Może najprostszym rozwiązaniem byłaby zmiana przeglądarki, ale boję się zostawiać jakiś syf na dysku, bo kto wie, czy powoli nie zacznie stwarzać większych problemów, lepiej się go pewnie pozbyć, zanim się rozwinie. Co ciekawe nie mogę znaleźć tego pliku cookies.sqlite, który jest wymieniony w tym komunikacie, ani nawet folderu, w którym podobno się znajduje. Nie pisałem wcześniej o tych zawieszeniach, bo mam wrażenie, że ostatnio się nasiliły i teraz są częstsze, a wtedy zdarzało się to dość rzadko.