-maro- napisał(a):-posiadam Canona pixma ip1500 i czy jest różnica w wydrukach tuszami oryginalnymi a zamiennikami?
Pierwsza róznica to cena:
- za orginalne płasisz od 35 do 90 zł
- za wymianniki od 7 do 9 zł (Gral.pl)
Druga to jakość i tu niestety nie jest tak fajnie:
- orginalny jest gęstszy, ale daje lepszą jakość wydruku.. kolory są żywsze i nie rozmazują sie jak drukujesz np. okładki DVD
- wymienniki są dobre do drukowania dokumentów np textu + jakieś średnie do textu zdjęcia.. tusz jest jakby rozwodniony (zwłaszcza czarny) przez co papier bardziej nasiąka i kolory lubią się lekko rozlewać na siebie (ale bez pomówień tylko leciutko - powiedzmy że wygląda to jak poszarpany brzeg)..
-maro- napisał(a):-jakiej firmy są najlepszej jakości zamienniki do tej drukarki?
Eee na to trudno mi odpowiedzieć bo nie mam pudełka, ale w sklepach internetowych są lepsze niż te co kupuje (a przynajmniej tak wyglądają ze zdjęcia i opisu

)..
-maro- napisał(a):-czy zamiennikami można drukować zdjęcia dobrej jakości?
Nie wiem nie próbowałem nigdy (5 próbek zostawiłem na pamiątkę i z resztą szkoda troche).. Ale chyba nie za bardzo choć może u mnie to rozlewanie zalezy od papieru..
-maro- napisał(a):-czy drukarce nie szkodzą takie zamienniki?
Hmm.. teoretycznie nie powinny bo to są te same tusze do drukarek tylko że innych firm (lub tej samej firmy tyle że zlecone jakiejś mniejszej)..
Zawsze jakieś minimalne ryzyko istnieje, ale nie słyszałem jeszcze od nikogo by im sie popsuła drukarka od zamienników.. No i sporo osób używa ich (np. ja) bo jest to spora oszczędność.. Więc gdyby uszkadzały to ludzie by nie kupowali ich..
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
1300 post
Autor postu otrzymał pochwałę