Zdaje sie że oto kolejne z nich:
Wypalając płytę - dajmy na to DVD - używam prędkości zapisu x6 co w przypadku nośniów tej kategorii wcale nie oznacza mało.. jakieś : 8 310kB/s (kto nie chciałby mieć takiego łącza internetowego założywszy że kosztami zająłby się ktoś inny? ^^ ). Program zapisując dane na nośniku pozostawią również informacje jakich użytkownik zazwyczaj nie jest świadom, m.in. prędkość z jaką zapisywano dane.
Zastanawia mnie zależność prędkości odczytu.
Z początku odniosłem mylne wrażenie że prędkości odczytu jest ściśle powiązana z prędkością zapisu. Teraz jednak nie wydaje mi się to możliwe. Zastanawiam się dlaczego napęd z maxymalnym odczytem DVD+/-R = x16 odczytuje płytki z wewnętrznych ścieżek (gdzie element transmitujący dane wymaga najniższych obrotów) z prędkością ledwo przekraczającą 10 000kB/s
Co nałożyło takie ograniczenia? Czy występują tylko u mnie? A może producenci oszukują nabywców podając maxymalną prędkość odczytu danych a sami nakładają ograniczenia w celu uchronienia nośników przed zbyt szybką exploatacją?
Im więcej nad tym myślę tym mniej rozumiem. Wszystkie odpowiedzi jakie wydają mi się z początku możliwe w niedalekiej przyszłości są obalane. Jak to jest naprawdę?