konradinho napisał(a):Płyta głowna jest KOB i cos dalej jakies cyfry
no więc te cyfry by się przydały.....
konradinho napisał(a):Płyta głowna jest KOB i cos dalej jakies cyfry
no więc z tego co znalazłem w necie i się domyśliłem to twoja płyta główna to Kobian KOB 815EP TFSX i obsługuje do 133MHz...
to jest twoja płyta główna?
http://www.mercury-pc.com/product-detail.php?productid=85#
Z tego co wiem niektóre pamięci nie pasują do danych modeli płyt zwłaszcza jak są naowsze a płyta główna starsza więc chyba teraz wiesz w czym tkwi problem
a weź przedmuchaj banki pamięci, i ogólnie od razu całego kompa oczyśc.....może to pomoże...
SDRAM CAS Latency Time Opcje : 2, 3
Funkcja ta kontroluje opóźnienie (mierzone w cyklach zegarowych - CLK), które upływa zanim SDRAM zacznie wykonywać polecenie odczytu po jego otrzymaniu. Określa ona również liczbę cykli potrzebną do ukończenia pierwszej części transferu wiązki danych. Innymi słowy im mniejsze opóźnienie, tym szybsza transakcja. Zauważ, że niektóre moduły SDRAM-u mogą nie być w stanie poradzić sobie z mniejszym opóźnieniem, zaczną być niestabilne i tracić dane. Dlatego jeśli to możliwe ustaw SDRAM CAS Latency Time na 2 by uzyskać optymalną wydajność, ale zwiększ go do 3, gdy system zaczyna być niestabilny. Co ciekawe, zwiększenie CAS Latency Time daje taką korzyść, że pozwala by SDRAM pracował z większą szybkością zegara, a tym samy daje ci większe możliwości przetaktowania systemu. A więc jeśli masz problemy z overclockingiem, spróbuj zwiększyć CAS Latency Time.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości