Famian napisał(a):spowrotem
jeśli po odzyskaniu :
Famian napisał(a):D i E
zostało jeszcze nieprzydzielone miejsce pozostałe po C ,która ma teraz 2GB , to można kombinować na różne sposoby.Sposób typu undelete zawsze powinien być zastosowany na nieprzydzielonej powierzchni dysku.Jest to w większości przypadków skuteczna ,i szybka metoda.Jest to w miarę pewny sposób ,ale tylko ze względu na sposób w jaki odbywa się proces usunięcia partycji.Dane o partycjach ,czyli główna tablica partycji,oraz program rozruchowy systemu znajduje się w sektorze dysku zwanym MBR (Master Boot Record).
Zwykłe usuniecie(strata) partycji to zazwyczaj nie usunięcie danych fizycznie z całej powierzchni na której się znajdowały ,lecz tylko zwykłe wyczyszczenie informacji dotyczących ich położenia i wielkości znajdujących się w MBR.
Funkcja undelete ,która Ci pomogła nie działa na zasadzie "odzyskania" danych,bo one nadal znajdują się fizycznie na dysku.Undelete sprawia jedynie,że MBR znowu wie, gdzie ,i w jakiej wielkości znajdują się dane partycje,więc jest to tylko odtworzenie danych o ich położeniu .
Famian napisał(a):co zrobic by dysk C mial spowrotem swoją dawno powierzchnie
więc co dokładnie chcesz uzyskać... odzyskać również dane,które tam się znajdowały?..czy tylko chodzi ci o rozmiar partycji?
C: ....tu się wszystko komplikuje,a to ze względu na to,że :
Famian napisał(a):postanowilem przeinstalowac system
To był błąd,bo należało odbudować Boot sektor,pobawić się MBR, a nie stawiać nowy system.
O ile w przypadku patycji D,E ich zniknięcie było związane tylko ze zniknięciem informacji o ich położeniu , (prawdopodobnie C też można było odzyskać w ten sam sposób)... lecz nowy system spowodował drastyczną ingerencję w całą powierzchnię partycji C ,czyli pewnie jej sformatowanie, i zmianę rozmiaru, oraz zapisanie na jej miejscu nowych danych... Widzę ,że masz Me. To stary, "egoistyczny" system,który musi być ,i instaluje się na początku sektora rozruchowego dysku (nowsze systemy nie mają już takiego wymogu)
Sprawa z innymi partycjami była czysta,bo dane nie zostały sformatowane,i nadpisane jak w przypadku C.
Rozwiązanie problemu? ... hmm..
Można się bawić programami do odzyskiwania danych, ale na pozytywne wyniki,w domowych sposobach odzyskiwania nie warto liczyć... możesz odzyskać część plików multimedialnych typu film,zdjęcia,muza.. ale nigdy nie wiadomo w jakim wymiarze, i czy się da...odzykasz coś jeszcze ,to będzie DUUŻY sukces .Nie jestem rzecz jasna fachowcem w tej dziedzinie, lecz mogę napisać co ja bym zrobił ... mając partycję C 2GB , i nieprzydzielone miejsce po poprzedniej jej wersji zbootował bym komputer z hibens boot cd , odpalił bym np paragona, i sprawdził,czy da cię zrobić undelete na partycji C .... oczywiście stracił bym ponownie system który na nowo miałem zainstalowany, ale nie w tym rzecz... zrobił bym to ,aby sprawdzić ,czy uda mi się dobrać do danych ,które powinny się nadal znajdować na "nieprzydzielonej" powierzchni pozostałej po starym C (tych 2GB niestety raczej nie odzyska) . Gdyby C udało mi się odzyskać w "starym " rozmiarze ,to próbował bym to C sprawdzić pod kątem jej zawartości ,ale odpalając kompa z płyty hirensa,odpalając win98 ,który się w okrojonej wersji na niej znajduje. Jest to wersja win98, której nie instaluje się na dysku ,lecz komputer startuje tylko z tego co jest na płycie nie instalując się trwałe na dysku. Można dzięki temu popatrzeć ,czy zostały jakieś dane, i skopiować coś, jeśli coś się ostało w bezpieczne miejsce...wada tego myku jest taka,że po ewentualnym skopiowaniu tego co się znajdzie potrzebnego; konieczna jest ponowna instalacja systemu na C ,ale już w całym jego rozmiarze... sposobów na działanie jest wiele wiele,ale nie daję gwarancji na ich powodzenie.Więc nie biorę oczywiście odpowiedzialności za działania które podjąć mógłbyś zainspirowany tym co tu napisałem.Książki tu nie napiszę ,bo ani to potrzebne,ani pewne co do skutków. Pozostaje więc Ci czytać,czytać,czytać ... lektura powinna dotyczyć w tym przypadku odzyskiwania danych , i programów do tego przeznaczonych ; to wszystko co miałem do przekazania ... Powodzenia..
Ps.jeśli wystarczy Ci tylko przydzielenie miejsca do C bez odzyskiwania starych danych , to zrobisz to z poziomu windowsa np przy pomocy partiton magic.