około 10 metrów od mojego domu został postawiony masz z antenami do odbioru internetu pewnej firmy. Z racji tego, że za instalację na czas nieokreślony chcą za dużo kasy chciałbym podłączyć się do tej sieci używając swojego sprzętu. NA tą chwilę korzystając z karty wbudowanej w notebooka mam poziom sygnału na poziomie 4/5 kresek. Chciałbym jednak korzystać z internetu na więcej niż jednym komputerze w tym samym czasie.
Moje pytanie jest następujące:
Jakiego sprzętu użyć aby złapać ten sygnał i rozesłać po mieszkaniu? Czy wystarczyłoby mi jedno urządzenie(np. router z dwoma/trzema antenami z których jedna odbiera a druga puszcza sygnał dalej)? Zależy mi na tym aby było jak najmniej urządzeń/kabli ponieważ nie mam na to miejsca. Z tego co wiem to provider szyfruje łącza przez adresy mac.
Znalazłem urządzenie airlive, które wydaje się spełniać moje zastosowania, ma dwie anteny i "chyba" jedna antena może odbierać sygnał, a druga go rozsyłać. Nie jestem pewien więc proszę o poradę czy będzie to działać.
http://allegro.pl/airlive-ovislink-g-duo-duo-2-niezalezne-radia-poe-i1316939611.html