Witam.
Mam coś podobnego jak qrminator, natomiast poza tym, że w każdym innym miejscu nic się nie powtarza (zawsze inny adres (wygenerowane losowo znaki), zmienna domena (.net, tpnet.. / jp, no, ru, nl, itd, itd - mam już na większość możliwych końcówek założone filtry), to nazwa załącznika, z tego co widzę w The Bat!, którego używam, zawsze jest ta sama, tj. obrazek o nazwie image001.gif, którego, tak jak wyżej piszę, treść, rozmiar zmieniają się, chociaż istnieje pewna rutyna (aż tak nie skomplikowany ten spam) ponieważ zauważyłem, że pliki graficzne bywają identycznego rozmiaru. Tak czy inaczej, 100% pewności, oczywiście, nie mam, czy osoba(y), które tworzą tego typu spam, nie mają w zapasie, nie mówiąc już o automacie tworzącym różnego rodzaju pliki graficzne (mimo, że nawet ich treść się może powtarzać, to rozmiar/kompresja są inne), ponieważ sprawdzam, czy istnieje jakaś reguła, póki co, na pięciu mailach.
Przydałoby się jednak ustawić jakąś regułę, na przykład by The Bat! nie odbierał wiadomości z załącznikami, których nazwa zawiera treść "image001.gif", lub którego rozmiar wynosi 12 732 B. Słyszałem, że program Thunderbird posiada opcję umożliwiającą ustawienie filtru na załącznik, typu "nie odbieraj o nazwie np. 'image001.gif'". Korzystam zazwyczaj z dwóch podstawowych adresów mailowych, jeden jest maksymalnie 'zafiltrowany', tak jak piszę wyżej (.jp, .ru, .nl, .br... właściwie korzystam na nim jedynie z Allegro, czasami innych serwisów, żeby odebrać na przykład maila potwierdzającego założenie konta), to na drugim nie chciałbym się aż tak izolować, a ostatnio zauważyłem, że maile tego typu przychodzą na oba adresy również z polskich domen.
W programie The Bat! widzę opcje w filtracji typu: wiadomość ma załączniki, wiadomość dłuższa niż, wiadomość nie dłuższa niż... ale to nie za bardzo chyba przydatne w mojej sytuacji. The Bat! mam w wersji 2.13.06. Mam też wtyczkę BayesIt! w wersji 0.8.1, ale jeszcze jej albo na tyle nie przetestowałem, albo po prostu nie widzę zbytnio rozwiązania problemu za jej pomocą.
A poniżej dla zainteresowanych przykładowy wygląd obrazka w formacie gif (wielkość tego obrazka to dokładnie 12 732 B), między innymi który otrzymuję w mailach spamowych:
P.S. Słyszałem o programach z funkcją OCR - odczytywania zwrotów z treści obrazka (tak jak Acrobat Reader). W tych obrazkach, które otrzymuję w spamie, powtarza się zwrot INVESTOR lub INVESTORS. Jeszcze coś, pod tym obrazkiem wiadomość zawiera losowo wygenerowaną bezsensownie ułożoną treść, zbiór różnych porozrzucanych, wyrwanych z kontekstu wyrazów w języku angielskim, typu:
"FROM BASELINE Calculate VOIP more... Featured Ratio Return Voice
Coming Then Came Nobody Been Gone Ive Got Own Living Little
cardiac mice mg/kg. Toxicity seizures
visual results stated reported Obviously becomes notice volume decimal(...)"
Z góry dziękuję za odpowiedź, podsunięcie jakiejś rady i pozdrawiam.