W każdym bądź razie w dniu wczorajszym zamiast normalnego panelu z przyciskami Wyloguj/Uruchom ponownie/Zamknij zaczęło się ni z gruszki, ni z pietruszki pokazywać coś takiego :

Ki diabeł, myślę sobie. Ale pomyślawszy chwilę, doszedłem do jedynie słusznego wniosku, że albo ja coś gdzieś nacisnąłem, albo jakiś program (a sporo niestety ich instaluję) coś pokopał. No nic, skoro to coś się włączyło, to powinno dać się bez problemu wyłączyć. Ale żeby już całkiem czegoś nie pokopać, pytam się najpierw pana Googla. On, odpowiednio zapytany, oczywiście kieruje mnie do strony MS :
Śledzenie zdarzeń zamknięcia systemu można włączać i wyłączać w obrębie przystawki Zasady grupy
Wchodzimy do:
Menu start -> Uruchom -> Wpisujemy: gpedit.msc
Z menu znajdującego się po lewej strobnie okna które się otworzyło wybieramy:
Konfiguracja komputera -> Szablony administracyjne -> System -> Wyświetl śledzenie zdarzeń zamknięcia systemu:
klikamy na nim dwa razy i z okna które się wyswietli wybieramy: wyłączone
No to ja pełen dumy, że samodzielnie udało rozwiązać mi się problem wpisuję w Uruchom "gpedit.msc. A to zonk :

No tak, przecież mam Vista Home Premium, a w tej wersji nie ma przecież zasad grupy...
Teraz moje pytanie - czy wie ktoś może, jak to "coś" wyłączyć i powrócić do starego, dobrego panelu wyłączania komputera ?