Przepraszam, że się podpinam do tematu, ale myślę że dla Was (w przeciwieństwie do mnie niestety) będzie on na tyle banalny, że pewnie dostałbym od razu bana przy pierwszym poście, gdybym załozył oddzielny temat...
Otóż mam laptopa (Sony z Windows 7), podpiętego do modemu, w który wpięty jest kabel od Internetu (z TV kablowej). Żona pod choinkę kupiła mi routera (CISCO WRT 120 N - jeżeli ma to jakieś znaczenie). Powiedzcie mi proszę, bo w pudełku nie znalazłem żadnej instrukcji obsługi, jak mam skonfigurować połączenia, żebym mógł sobie z laptopem przemieszczać się po mieszkaniu oczywiście z bezprzewodowym Internetem?
W pudełku jest jakaś płytka, chyba instalacyjna. Rozumiem, że przewód internetowy nadal ma być wpięty do modemu, a dopiero modem muszę podłączyć do routera, tak? I... co dalej? Odpalam komputer i...? Przepraszam, jeżeli mój problem jest zbyt banalny dla tego forum, ale naprawdę mam pierwszy raz w życiu do czynienia z takim urządzeniem (mam na myśli router), i ABSOLUTNIE nie wiem, jak to cholerstwo skonfigurować. Mieszkam w bloku, gdzie kilka innych osób posiada bezprzewodowy Internet (laptop to wykrywa), ale chciałbym - podobnie jak i sąsiedzi, aby nikt z zewnątrz nie mógł wejść sobie bezprzewodowo na moją "linię" i cignąć coś na moje konto.
Bardzo proszę kogoś nie nerwowego i cierpliwego o instruktaż dla ignoranta.
Z góry dziękuję i pozdrawiam