Postanowiłem opsiać swój problem w tym dziale gdyż uważam, że częściowo wiąże się on z hardwarem (jednak do końca nie jestem przekonany). Otóż dotyczy on jak w temacie karty graficznej Radeon X300. Zacznę od tego, że chcę zainstalować grę "Fifa 98". Po włożeniu płyty z grą automatycznie wyskakuje menu, z którego wybieram instalację w języku angielskim,a następnie po kliknięciu na "Install" wyskakuje mi okienko z informacją "Error: Can not detect hardware", postanowiłem to zwyczajnie olać, kliknęłem na "ok" a nastepnie zainstalowałem grę. Podczas próby włączenia gry wyskakuje mi kolejne okienko Abort message o takiej treści " initmem - INSUFFICIENT MEMORY TO CONTINUE FILE win\initmem.c LINE 246", (zupełnie nie wiem co ono oznacza). Pomyślałem więc, że może chodzi o directa, jednak w kompie mam zainstalowany DirectX 9.0c. Otworzyłem więc folder directx na płycie instalacyjnej gry i po kliknięciu na na DXSETUP.EXE wyświetliło mi się okienko, w którym zauważyłem, że wszystkie składniki direct są poświadczone orpócz Direct3D, przy którym pisało "Nie zainstalowano". Postanowiłem przeinstalować system, zainstalowałem najnowszego directx, wgrałem najnowsze stery do radeona i dalej to samo. (Zastanawiam się dlaczego składnik Direct 3D nie jest poświadczony, skoro mam DirectX 9.0c). W związku z tym mam pytanie czy moja karta graficzna obsługuje 3D ? Wszystkich zainteresowancyh prosiłbym o pomoc co powinienem zrobić, żebym mógł odpalić grę. Wspomne jeszcze, że sciągnełem narzędzie "ATI Tray Tools", gdyż czytałem, że ma opcję "automatyczne przetaktowywanie gdy wykryty jest tryb 3D" (jednak nie za bardzo się znam na tym narzędziu), a chyba własnie w tym trybie pracuje gra Fifa 98. W niektórych kwestiach mogę się mylić, dlatego proszę o jakieś uwagi i pomoc.
Podam jescze konfigurację: Win XP Proffesional + SP2, grafika podana, płyta Gigabyte GA-K8NF-9
[ Dodano: Dzisiaj o 1:52 ]widzę, że nikt nie potrafił odpowiedzieć, ale pragnę poinformować, że wreszcie udało mi się rozwiązać ten problem (po takim czasie, aż do teraz); chodziło o to, że może się on pojawić wówczs gdy w komputerze jest zainstalowane więcej niż 1GB ramu; rozwiązaniem tego problemu jest wyłączenie na czas odpalenia gry pamięci wirtualnej (SWAP), dzięki wszystkim którzy to przeczytali, pozdro