RufusFCB napisał(a):1) Wybieram z rozwijanej listy jakiś serial telewizyjny.
Znacznik SELECT
http://www.kurshtml.boo.pl/html/select,html.htmlRufusFCB napisał(a):2) Skrypt automatycznie pobiera z bazy danych obraz oraz link przyporządkowany do tego serialu.
Zapytaniem np. SELECT * FROM seriale WHERE tytul LIKE'M jak miłość' - mysql_query("SELECT .....")
RufusFCB napisał(a):3) Wybieram z listy numer sezonu i numer odcinka serialu.
Funkcją mysql_fetch_array($zapytanie) - gdzie $zapytanie to poprzednia funkcja którą opisałem - mysql_query()
Wyświetlają się linki do odcinków serialu i co tam chcesz.
RufusFCB napisał(a):4) Klikam generuj i aplikacja generuje kod bbcode wg szablonu:
Bardzo prosto. Jeśli znasz podstawy php to kilka minut. Patrz. Masz wcześniej wyświetlane w zmiennych serial, przypuśćmy M jak miłość. Wchodząc w dany odcinek posługujesz się linkiem, w którym jest poprzez GET przekazany ten odcinek i sezos, np. <a href="odcinki.php?odcinek=zlamane_serce&sezon=4>Odcinek Złamane Serce sezon 4</a> i w tym pliku odcinki.php odczytujes zzmienną GET ($odcinek = $_GET['odcinek'] i $sezon = $_GET['sezon'] ) . Masz już w zmiennej nazwę serialu, odcinek i sezon.
Teraz będziesz generował ten kod. Jak ? Bardzo prosto. Spójrz:
- Kod: Zaznacz wszystko
$wygenerowany_kod = "[u]$serial, $sezon, $odcinek [/u][img]$obrazek[/img][code]$adres[/code]";
Skąd się wzieły zmienne $obrazek i $adres ? Otóż wcześniej wczytywałeś funkcją mysql_fetch_array() dane zapisanego w bazie odcinka. Po prostu zmienasz na zmienną $obrazek dane zawarte w kolumnie np. obrazek i analogicznie do $adres.
Jeżeli coś lepiej wytłumaczyć, albo jeśli chcesz mogę Ci to napisać całość, bo akurat mi się nudzi

Dla mnie to chwila, dla Ciebie męczarnie jak
RufusFCB napisał(a):Z PHP nie miałem styczności, ale znam HTML/CSS i trochę SQLa.
Pozdrawiam, Karol....
Autor postu otrzymał pochwałę