Chciałbym prosić o poradę w sprawie anomalii jakie napotkałem przy próbie odczytu nagranych przeze mnie płyt z danymi na płytach DVD-RW. Do tej pory problem się nie pojawiał, Teraz jednak dzieje się coś, czego nie potrafię wyjaśnić. Otóż w dwóch komputerach mam zainstalowane różne nagrywarki. Dotychczas oba napędy działały bez zarzutu. Jednak kilka dni temu zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Jedna z tych nagrywarek to Lite-On LH-18A1P, druga zaś to LG GSA-H44N. Lite-On pracowała w komputerze z Linuksem, LG w systemie Windows. Zaczęło się od tego, że próbowałem sięgnąć do zapisu na płycie z moim nagraniem w postaci pojedynczego pliku w formacie MPG. Oba napędy nie chciały czytać tej płyty (kiedyś nie było z tym problemów). W przypadku LG w Windows przy próbie przejrzenia płyty widzę teraz jedynie napis 'Track01.cda', tak jakby chodziło tu o płytę CD Audio. Pojemność płyty wyświetlana jest jako zerowa. Z drugiej strony w Linuksie z Lite-On usiłowałem zainstalować drukarkę, do czego niezbędna była płyta instalacyjna (nagrana przeze mnie) tego systemu. Poprzednio wszystko działało bez zarzutu. Teraz - strajk. Postanowiłem sprawdzić tę płytę w LG. Ten napęd odczytał płytę instalacyjną Linuksa bez kłopotu. Zdesperowany wpadłem na jeszcze jeden pomysł: zastosowanie jeszcze jednego napędu marki LG o symbolu GSA-4166B. Po odłączeniu LH-18A1P i zamontowaniu w tym miejscu rzeczonego GSA-4166B pierwsza z płyt (z plikiem MPG) odczytała się bez przeszkód. Jednak, gdy po przetestowaniu płyty z Linuksem okazało się, że z odczytu nici, spróbowałem jeszcze raz odczytać płytę z plikiem MPG. Tym jednak razem próba odczytu okazała się daremna. Wobec tych dziwacznych zachowań nagrywarek postanowiłem poprosić o radę na niniejszym forum.
Pozdrawiam