przez Ra-V 14 Sie 2014, 22:52
Witam,
Dziękuję za pomoc. Co jest najbardziej prawdopodobne że padło? Chciałbym naprawić go możliwie tanim kosztem. Nie znam się na obecnym sprzęcie w ogóle. Z tego zestawu byłem bardzo zadowolony. Co warto kupić aby go postawić na nogi i nie wydać majątku? Chciałbym aby miał podobną wydajność. Dostanę do niego jeszcze nowe części? Używane mnie nie interesują.
Pozdrawiam,
Dodano Dzisiaj, 15:49:
Witam,
Pożyczyłem od szwagra komputer o podobnej konfiguracji do testów. Sprawdziłem ram i okazało się że 1 kość nie działa. Swojego komputera nie mogłem na jego ramie w ogóle uruchomić więc spróbowałem raz jeszcze na jednej swojej kości. Ku mojemu zdziwieniu uruchomił się na 5s zrestartował i uruchomił z krótkim piskiem, przy czym tym razem nie zawiesił się na pierwszym ekranie bios tylko przeszedł do sprawdzania pamięci itd czy co on tam potem robi. W każdym bądź razie wywalił komunika że procesor jest niesprawny bądź został zmieniony (a nie był zmieniany, nie zdążyłem) i żeby sprawdzić jakieś jego ustawienia. Nie znam się na tym więc nigdzie nie grzebałem wcisnąłem mu F1 jak było napisane pod spodem aby kontynuować. Komputer uruchomił się normalnie czyli procesor chyba jednak działa.
Postanowiłem dołożyć mu drugą kość ram wszystko działo się podobnie do momentu ładownia Windowsa, nastąpił reset i już komputer zawieszał się w starym miejscu. Wyjąłem mu więc drugą kość i zostałem z 1 GB ramu i jest konieczność wciskania tego F1 na początku ale działa. Dodam jeszcze że działa na kości ram która u szwagra w ogóle nie działała.
Czy oznacza to że padły gniazda ram na płycie głównej plus ta jedna kość ram się uszkodziła czy trzy pozostałe?
Czy dostanę jedną taką kość? czy muszę kupić nowe 4 GB?
Dasz radę coś więcej poradzić mi na podstawie tego opisu?
Pozdrawiam,