podaj jakie systemy operacyjne są na tych lapcach
Mikolaj1982 napisał(a):Niedawno operator (UPC) był na mieszkaniu i stwierdził, że brak sygnału w jednym gniazdku, a w drugim jest sygnał.
;D czyli masz problem z routerem czy okablowaniem strukturalnym ?
Mikolaj1982 napisał(a):Urządzenie karty sieciowej i modem są sprawne - sprawdzałem w menadżerze urządzeń.
to głupio zapytam - czego używasz do podłączenie Internetu - modemu czy NIC-u ? Poza tym menedżer urządzeń to nie jest wyznacznik czy sprzęt działa poprawnie. Co najwyżej dowiesz się czy sterowniki są kompatybilne z systemem.
Mikolaj1982 napisał(a):Co jeszcze sprawdzić i jakie ustawienia wprowadzić, by to zadziałało ?
podaj
ipconfig -all z tego Della - bez wpisywania na sztywno parametrów sieci.
Mikolaj1982 napisał(a):Nawet panel konfiguracyjny routera nie działa (router: firma Air Live).Mam też informację, że brak DHCP we właściwościach karty sieciowej. gdzie mogę go znaleźć i gdzie znaleźć adres DHCP w Windowsie 7?
Panel konfiguracyjny nie zadziała bo nie masz połączenia z routerem. DHCP to najpewniej będzie router, ale nie masz dostępu do DHCP bo [patrz wcześniej]
Mikolaj1982 napisał(a):Co może być przyczyną tego, że jeden komputer się łączy, a drugi nie?
może być problem z oprogramowaniem (np. błędna konfiguracja systemu) lub ze sprzętem (np. uszkodzona karta sieciowa)
Mikolaj1982 napisał(a): I dlaczego, skoro jest router, nie można łączyć się bezprzewodowo.
no czasem może się zdarzyć, że ktoś wyłącza w konfiguracji routera Wi-fi, ale tym się nie martw - jak będziesz miał dostęp do panelu routera to sobie wszystko poustawiasz
a teraz tak jak napisałem wcześniej - podaj
ipconfig -all z Della, ale podepnij tego Della do routera bezpośrednio.