Mam takie podzespoły:
Procesor: PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHZ LGA1155 BOX (BX80623I52500K 910679)
Płyta główna: MSI P67A-C45 (B3)
2 x Dysk twardy HDD: CAVIAR 2TB WD20EARS SATA II 64MB CACHE
O tuż zmieniłem w biosie w Ustawienia - Zaawansowane - Zintegrowane urządzenia peryferyjne - Tryb SATA na "Tryb RAID". Po restarcie wciskam ctr+i i następnie "Create RAID Volume". Ustawiam:
Name: Volume0
RAID Level: RAID0
Strip Size: 128kB
Capacity: (tu wybieram całkowitą dostępną z obydwu dysków)
i Create Volume
Przechodzę następnie do instalacji Windowsa. Jak już zapyta o akceptację warunków licencji pojawia się okno z pytaniem gdzie zainstalować Windows. Tu pojawia się problem, bo wczytuje sterowniki do RAID i pojawia się informacja:
"Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w BIOS komputera".
Nie bardzo wiem co jeszcze muszę ustawić, gdyż w BIOS nie widziałem już żadnych innych pozycji dotyczących dysków.
Czy ktoś miał może podobny problem? Co robię źle i jak sobie z tym poradzić?
Dodam, że Windows w trybie IDE instaluje się bez problemów. Czy można ewentualnie zrobić RAID 0 pod Windowsem?
Czy powodem może być to, że podłączyłem dyski SATA II do portów na płycie 6Gb/s a nie 3Gb/s?
Przełączenie na porty 3Gb/s też nic nie dało.
Dodano 07.09.2011 13:45:06:
Nie znajdzie się nikt kto by pomógł?
Dodano 08.09.2011 16:08:03:
Dziwna sprawa. Za którąś próbą po załadowaniu sterowników RAID przy instalacji Windows oczywiście nadal to samo, ale tym razem wyskoczył mi błąd 0x80300001. Wie może ktoś co to za błąd?
Dodatkowo zauważyłem, że podczas uruchamiania komputera podczas wyświetlania podsumowania RAID (tam gdzie kilka się ctr+i) jest informacja, że Volume 0 w kolumnie Bootable jest "NO" a powinno być "YES".
Ktoś wie w czym problem i co może być źle?
Dodano 09.09.2011 08:24:02:
No i się wyjaśniło.
MSI P67A-C45 (B3) nie obsługuje tak dużych dysków.
A może ktoś z Łodzi lub okolic ma ochotę na dwa dyski caviara? Nowe. Praktycznie nie użyte.
A tak na serio. Dzięki wszystkim za pomoc.