trzy miesiące temu zakupiłem sobie twardziela SEGATE ST3160815A 160 GB po miesiącu padł oczywiście zaniosłem go do reklamacji i wymienili mi go. Minął miesiąc i dysk po raz kolejny padł a dokładniej wartość Seek error rate w obu przypadka spadała do 20 pare %. Dysk mi wymienili. Minęło dosłownie 44 godziny pracy dysku a wartość znowu się obniżyła:

Jak widać wartość spadła już do 44% zapewne jutro już będzie mniej bardzo proszę o pomoc co jest nie tak(nadmienię że nie wiem ile ma ta wartość do wydajności ale wydajność twardziela spada okropnie przekopiowanie czegokolwiek na dysk trwa wieki). Myślałem że może to przez zasilacz i kupiłem nowy i przed podpięciem nowego HDD wtawiłem nowy zasilacz ale to nic nie dało.
Dodam jeszcze że mam jeszcze jeden dysk podpięty 80GB i ten mi już 2 i pół roku śmiga bez problemów.
A i jeszcze jedno czy te uszkodzenia może powodować któryś z podzespołów komputera bo podczas ostatniej reklamacji sklep w którym kupiłem dysk zażądał żebym przyniósł cały komputer nie zrobiłem tego bo w tym sklepie kupowałem tylko dysk (nie wiem czy mają w ogóle prawo zażądać coś takiego) wymigałem się ze komputer jest mi potrzebny co zresztą jest prawdą ale nie wiem czy jak oddam po raz kolejny dysk do reklamacji to czy coś takiego przejdzie. Już sam nie wiem czy mam takiego pecha że na buble trafiam czy to z moim kompem jest coś nie tak