rzadko kiedy mam problem ale jak już mam to klękajcie narody

Głupi ja postanowiłem zaktualizować BIOS w mojej płycie głównej z 2.10 do najnowszej wersji 3.30
Po aktualizacji nie mogłem uruchomić Windowsa 8.1, wyczytałem w internecie, że należy zmienić tryb dysków z IDE na AHCI co też uczyniłem ale bez skutku.
Stwierdziłem, że mój system był w miarę świeży i nie mam co stracić więc chciałem zainstalować system na nowo. Jednak przy przy instalacji wyskakiwały BSOD/ po prostu się zawieszała / resetował się komputer.
Próbowałem to zrobić na różnych trybach dysków. Jedyny moment kiedy mogłem zainstalować system był wtedy gdy wyciągnąłem baterię z MBO, jednak podczas pracy systemu wyskakiwały BSOD 'SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION' / 'PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.
Na stronie producenta niestety najstarszy BIOS to 3.10 który wgrałem z podobnym skutkiem.
Postanowiłem sprawdzić kości RAM i dziwnym trafem, nagle okazało się, że jedna wyrzuca błędy. Wyjąłem więc trefną pamięć RAM i chciałem zainstalować system, i tu wyskoczył też BSOD ntfs.sys.
Obecnie sprawdzam bad sectory w dyskach i jestem w rozsypce wymieszaną z depresją wraz z szczyptą poniżenia. Czy mam aż takiego pecha, że wszystko na raz siada? Czy ktoś wie jak mi pomóc?

Konfiguracja PC w opisie