ehh ... czego by władza nie robiła, to burdel zawsze był, jest i będzie ...
tak sie składa że przez jakiś czas opuściłem programosy i przeszedłem na inne forum ( wiem, zgrzeszyłem ). W niekrótkim czasie zostałem tam wybrany na moderatora. Na początku człowiek chciał być dla innych miły, były słowne upomnienia, kreski tylko jak do kogoś nie docierało, ogólnie ambitnym sie było i praktycznie większość na forum robiłem ja. Ale jak sie da ludziom wolną rękę, to starają sie wyczuć na ile sobie mogą pozwolić, a tam mogli sobie pozwolić praktycznie na wszystko. Następnie, jak w końcu do człowieka dociera że nie był ambitny tylko głupi, i jak dać userom palec to by chcieli całą rękę, to zmądrzał i zaczęło sie naprawde moderowac forum. Porządek większy sie na pewno zrobił, userom sie niektórym podobało ale większości nie bardzo. Część sie podporządkowała, a część nie bardzo. Część władzy być może by była za mną ale większość była nie bardzo, a że mi w syfie bez pomocy i poparcia sie niezbyt fajnie pracuje, to niech dalej żyją w burdelu i sami sie nerwy na moderowanie tracą, w **** mam takie forum, a więc syn marnotrawny wrócił na nowe śmieci, i widze że tutaj też nie jest idealnie. Ale mam na to rade, zaostrzyć regulamin, zero pobłażania, i trzymać twardą ręką forum, tutaj niech będzie nawet komunizm, tam była anarcha czy ewentualnie demokracja i efekt tego był opłakany
do tego moge dodać doświadczenie z innego ciekawego forum. Była tam kilku osobowa tak jakby rada, wybrana przez userów, może nie koniecznie tak jak wsparcie na programosach ale bardziej jak jakieś VIPy. Te osoby można by powiedzieć reprezentowały ogół userów, jak coś sie nie podoba userom to im dany problem zgłaszają i oni próbują w razie czego to z władzą załatwić. Mają także jakieś uprawnienia na forum a do tego tak jakby liczą sie u władzy, mają coś do powiedzenia, ich zdanie i głos sie liczy, a nie są olewani i nie spogląda sie na nich z góry. To także ułatwia prace władzy, wszelkie bunty tylu rudego czy siusiaka, wszystkie przyjemne PM są załatwiane przez VIPów, a oni w razie czego zabierają głos w czyjejś sprawie. W zasadzie na tamtym forum nie ma czegoś takiego jak "Userzy o programosach" bo pomysły, błędy i wszystkie problemy są właśnie załatwiane przez tą grupe ...
... a nuż taki pomysł sie spodoba
btw. co do zaostrzania to słyszałem że jako tako idzie, jak coś to ja zawsze chętnie pomoge ... np. po to żeby uprzykrzyć życie tym niereformowalnym DN.

i po ptokach ....