radekmarek napisał(a):Niestety, prawo policji: "może stosować środki przymusu bezpośredniego, dokonać zatrzymania, przeszukania, legitymowania, może pouczać i karać mandatami".Jeśli jesteś w młodym wieku, masz na sobie sportowe ubranie, a już nie daj Boże w towarzystwie z kolegami i siedzicie w parku/pod blokiem, w skrajnych przypadkach kończy się nocką na dołku. Przerabiałem temat.
Jakoś ja takich problemów nie miałem. Chociaż sytuacji było mnóstwo. Np wyszli z latarkami i szukali butelek w naszym pobliżu itp. Mają prawo nas spisać i spisują. Ale nie przesadzaj że byłeś na dołku i nic nie zrobiłeś. Pewnie któryś cwaniaczył i tyle. Albo mieliście już coś na koncie.
radekmarek napisał(a):I jeszcze jedna uwaga co do posiadania dokumentów - niestety jest już obowiązek posiadania przy sobie dokumentów, od kiedy obowiązuje nas układ z Schoengen (czy jakoś tak) ==> możemy przebywać na terenie wszystkich krajów, które podpisały układ, znoszący granice, niemniej zawsze posiadając przy sobie dokumenty. Coś za coś, po prostu.
Mówisz tutaj o UE ale rzeczywistość w Polsce jest inna. Rzadko kto nosi przy sobie dowód. A już na pewno jak idzie pograć w kosza czy wraca z imprezy. Ale brak dowodu nie jest od razu powodem do zatrzymania w celu ustalenia tożsamości. Muszą być do tego podstawy. Np jesteś nieźle %, nie chcesz powiedzieć jak się nazywasz, robisz sobie z policji jaja, gubisz się w zeznaniach...