Na początek napiszę co posiadam w kompie, jest to staroć, ale np. Pro Evolution Soccer 2012 jeszcze śmiga na wysokich detalach tzn zaraz wyjaśnię dlaczego o tym piszę.
Mój konfig : Intel Celeron E1400 2x2.0GHz, Gigabyte 955X, Kingston 1GB DDR2 667MHz, Seasonic SS-400ET (400W), GeForce 7900 GT/GTO 256mb/128bit, HDD Seagate Barracuda 120gb, OS Windows XP Professional SP2 (wcześniej Home i nic nie zmieniło..)
Jeszcze tutaj chciałbym wspomnieć iż jakiś czas temu posiadałem jeszcze dodatkowe 512mb RAM co dawało 1,5gb.. lecz niestety prawdopodobnie jeden ze slotów uległ zniszczeniu (nie wiem w jaki sposób..) ponieważ testowałem i jest totalnie martwy i niestety zostałem z 1gb.
Teraz napiszę o samym problemie... chodzi tutaj o grę, która nosi nazwę Praetorians (wymagania sprzętowe: Pentium III 800 MHz, 256 MB RAM, 32MB akcelerator 3D, 600 MB HDD). jak gram na kompie w jakąś grę to właśnie w nią. Gram multiplayer, wtedy zapewne komputer potrzebuje więcej zasobów lecz bez przesady... mam znajomych co posiadają gorsze 'starocie' i grają z przyjemnością bez 'przycięć'. U mnie to wygląda w ten sposób iż przycięcia najbardziej dokuczają w momentach kiedy toczy się bitwa... im więcej jednostek bierze w niej udział tym gorzej, a nie wierzę, że na taka skromna grę potrzeba więcej niż jeden gigabajt ramu nie ma się co oszukiwać... ROBIŁEM JUŻ DOSŁOWNIE wszystko, reinstalowałem windows, wirusów żadnych nie mam także prosiłbym o nie doradzanie mi w ten sposób abym ZAINWESTOWAŁ w program antyvirusowy/jakies cleanery/zrobił format/zreinstalował sterowniki/wyczyścił kompa z kurzu o.O ponieważ wszystko z tych rzeczy już robiłem... i problem nie zniknął zatem musi leżeć on gdzieś głębiej : (... dodam jeszcze iż w przeeszłości kiedy miałem gorszą grafikę, gorszego proca(jak to możliwe?!..) i mniej ramu... gra działała.... PŁYNNIE tym bardziej mnie to męczy i zniechęca.. a naprawdę uwielbiam wracać do tej gry i pograć ze znajomymi lecz niestety nie mam możliwości, może być tak, że w momencie gdy jeden ze slotów ramu padł (one pracowały w trybie DUAL CHANNEL) i została tylko jedna kość.. to trzeba zmienić jakieś czestotliwości/coś w biosie/napięcia ? Nie znam się na tym... ale swój komputer znam bardzo dobrze... prosiłbym o pomoc a przynajmniej co robić dalej... komputer naprawdę nie zawodzi, jak mówiłem Pro Evolution Soccer 2012 działa bardzo ładnie na wysokich detalach.. a Praetorians MULI niemiłosiernie... i od razu wyjaśniam, iż nie jest to wina tzw. lagów bo po 1 połączenie mam niezłe a po 2 dzieje się to samo nawet na singlu... osobie która pomoże mi to rozwiązać jestem skłonny kupić browara i wysłać kurierem ;D a tak poważnie, dziękuję z góry za pomoc..