Otóż przy próbie odtworzenia filmu na DVD słychać tylko dźwięk a obrazu nie ma…
Od jakiegoś czasu posiadałem OEM-ową wersję PowerDVD 5. Działała bardzo przyzwoicie. W momencie kiedy pojawiło się PowerDVD 6, postanowiłem, ze je ściągnę i przetestuje.
Ściągnąłem, zainstalowałem włożyłem płytę do napędu i nic. Odnajduje film, zaczyna odtwarzać. Na ułamek sekundy pojawia się obraz a potem niknie. Dźwięk jest odtwarzany prawidłowo. Zauważyłem, że obraz nie znika całkowicie, tylko jest jakby przykryty czarnym kwadratem (na brzegach widać, że film jest odtwarzany – „kwadrat” nie zakrywa całej klatki). Po wykonaniu „zrzutu ekranu” (przy użyciu tego „łapacza” z PowerDVD) w schowku znajduje się obraz aktualnej klatki filmu bez tego kwadratu (tak jak powinien być). Odinstalowałem więc „szóstkę” i ponownie zainstalowałem PowerDVD 5.
Film na początku był odtwarzany normalnie, ale po restarcie komputera, powrotem w czasie odtwarzania obraz przykryty jest tym w/w kwadratem.
W czasie odtwarzania filmu wygląda to mniej więcej tak:

Na WMP10 film odtwarzany jest prawidłowo.
Dodam, że próbowałem na wielu różnych filmach/płytach i efekt zawsze jest ten sam, więc wykluczam zabezpieczenia płyty DVD. Region jest prawidłowy, a wersja PowerDVD 5 którą posiadam – legalna.
Co może być przyczyna problemu? Ktoś już się spotkał z podobnym przypadkiem?
Dodam, ze inne pliki multimedialne odtwarza bez problemu (avi, divx, itp). Problem występuje tylko przy próbie odtworzenia filmu na DVD.