turbo16 napisał(a):Czy płyty z zintegrowaną kartą graficzną po włożeniu zewnętrznej karty mają takie same osiągi co płyty bez zintegrowanej grafy?
A dlaczego miałyby nie mieć ;> Jedyna kwestia to taka czego chcesz wymagać od grafiki zintegrowanej. Sam niedługo kupuje podzespoły do komputera i wybieram zintegrowana grafę bo na obecną chwilę nie stać mnie na wydatek około 500,- na nią

Wszystko zależy jaki jest wstawiony chip graficzny w płytę choć teraz jeśli płyta ma zainstalowaną grafikę to nie ma wielu opcji chipa w odpowiednich przedziałach cenowych. Z reguły występują 2. Jeśli chodzi o wydajność to płyta nie ma tu wielkiego znaczenia chyba że chcesz robić jakieś OC a jeśli nie to wydajność 'jej' a także elementów włożonej do niej będzie np. uzależniona od tego ile ramu tam wstawisz bo jak pewnie dobrze wiesz grafika zintegrowana może mieć swoją pamięć ale z przeważnie wykorzystuje ram włożony w płytę a więc trzeba się liczyć z tym że wkładając np 2GB ramu w płytę karta zintegrowana może nam zabrać do 512MB z tego podczas wysiłku co może spowodować lekko odczuwalny spadek szybkości

Niestety grafiki te mają to do siebie że nie obsługują za specjalnie 3D czyli z trójwymiarowym przetwarzaniem mogą mieć lekki problem choćby nie wiem ile pobierały ramu ;P ale jeśli komputer będzie używany do zwykłych czynności typu programy excela internet muzyka czy film ich wydajność jest taka sama jak tych bez karty. Zresztą większość płyt głównych jest niezłej jakości i mogą słuzyć długie lata do takiego użytkowania o jakim napisałem wyżej. Reasumując nie powinno być różnicy jedynie mogą się 'kłócić' ze soba karta zintegrowana i ta włożona ale to problem odinstalowania sterowników zintegrowanej grafiki lub wyłączenia jej w biosie.
turbo16 napisał(a):Czy opłaca się kupować płyty z zintegrowaną kartą graficzną
Tak jeżeli nie będziesz grał w gry bo po co kupować do tego grafikę

Chyba jasno to opisałem.

Pozdro